Текстови

Урамнотежете ги своите гледишта

Претераното преувеличување – како и намалување, претставуваат проблем. Еве начин како да ги избегнете.  „Дали си слеп?“ Ален Постариот, тивко заржил кога судијата свирнал после уште еден удар на деветгодишниот Ален Помладиот. „Ален, па тоа е само игра“, Џоана го потапкала по коленото. „Тоа не е само игра“, возвратил Ален Постариот. „Нивниот тим може да

Краток водич за здрав имун систем (дел 2)

Кои нешта се најважни за правилна работа на нашиот имун систем? Како што кажавме и претходно, прво и основно на тема имун систем, е тоа дека ви треба здрав имун систем кој работи правилно, а не стимулиран или силен имун систем (кој уништува сè пред себе). Автоимуните болести сè уште се истражуваат, многу работи околу

Краток водич за здрав имун систем (дел 1)

Што е тоа имун систем? Имуниот систем е комплексна мрежа од клетки, ткива и органи, која ви помага да се обраните од разни инфекции и од други болести.  Имуниот систем е составен од повеќе делови: кожата која спречува разни микроорганизми да навлезат во телото; мукозни мембрани кои создаваат мукус и разни супстанци кои може да

Како можам да го дисциплинирам моето дете без да му го нарушам духот?

Како би изгледал вашиот живот без дисциплина? Сигурно не би постигнале многу нешта и сигурно не би имале вистинска блискост со Бога. Во Пословици 3.12  пишува: затоа што Господ ги воспитува оние што ги сака, како што  таткото му се радува на синот. Тој активно е вклучен во нашето поправање и формирање за да бидиме

Антагонизам кон границите

„Дали јас знам зошто не можам да кажам не?“ – Се насмевнал Лери. „Зошто не ме прашате нешто потешко? Пораснав како во војска. Татковиот збор беше закон. Несогласувањето се толкуваше како побуна. Еднаш кога имав девет години му се спротиставив и се сеќавам како се пробудив на другата страна од собата со главоболка од ударот.

Кога да (не) му кажете НЕ на вашето дете?

За разлика од возрасните, кои веќе знаат како да направат многу нешта и како функционираат многу нешта, малите деца имаат еден цел нов свет за истражување и тој процес често пати е проследен со многу “НЕ“ од страна на родителите. Има ситуации во кои јасно треба да им се каже “не“ на децата, но факт

Размислување според правилото сè-или-ништо (4 дел)

Стигнавме и до последниот дел од оваа тема, во кој ќе зборуваме за стратегии кои може да ви помогнат да се изборите со негативните примени на “сè или ништо“ начинот на размислување.  Како да си помогнете доколку имате проблем со начинот на размислување: се или ништо? Почнете на картичка со големина од 7×12 цм. да

Размислување според правилото сè-или-ништо (3 дел)

Продолжуваме да дискутираме на темата: размислување по правилото: сè или ништо. Некои пхихолози погрешно го означија секое размислување според начелото сè-или-ништо како лошо, искривено и несоодветно. Меѓутоа, понекогаш таквото размислување е соодветно. Ако мислите од видот на è-или-ништо се точни, тие можат да бидат моќни мотиватори. Ова е особено вистина за оние кои се борат

Размислување според правилото сè-или-ништо (2 дел)

Перфекционизмот и начинот на размислување: сè или ништо Оние кои размислуваат според начелото сè-или-ништо најчесто се перфекционисти. Ако нешто не можат да направат добро, тие најрадо не би го направиле; ако ситуацијата не се одвива совршено, тие тоа го доживуваат како беден неуспех. Нема ништо лошо во тежнеењето кон совршеност. Меѓутоа, мора да бидеме разумни

Размислување според правилото сè-или-ништо (1 дел)

Можеби сте слушнале, а можеби и не сте слушнале (и еве прилика за да слушнете) за една многу интересна сторија, за библиската личност Исав. Оваа сторија ќе ја раскажеме со цел да се запознаеме со еден облик на размислување, а тоа е “сè или ништо“ начинот на размислување. Луѓето кои размислуваат според начелото на сè-или-ништо