Сам сред пустина…

Сам сред пустина,наоколу Песок и камен. Усните Негови испукани и врели А во срцето пламен . Во една мисла умот Негов Плива и се дави Со нечистиот и лукавиот Треба да се справи. Сиот Свет пред негови нозе Лукавиот го стави И му запрети,Тој од камен Леб да прави. И не само од леб живот …

Ќе ти се јавиме

Драги Христијани, Ова е Моја задача за вас – дури можете да ја наречете голема посланица. Треба да тргнете по сите луѓе насекаде и да ги повикате да станат Мои ученици. Треба да ги крстите и да ги научите да слушаат се што Сум ви заповедал. Не заборавајте: Секогаш ќе бидам тука да ви помогнам, …

Најпаметниот тинејџер на светот

Еден убав сончев ден четворица луѓе летале со мал авион за четири лица: пилот свештеник и двајца тинејџери, а токму еден од двајцата штотуку ја освоил наградата за најпаметен тинејџер на светот. Додека летале пилотот се завртил спрема тројцата патници и им рекол: Имам лоша вест а имам и уште полоша вест. Лоша вест е …

Прекрасниот ум Негов

Прекрасниот ум Негов Морска ширОд Него светлината што излегува Илјада сонца Зборовите Негови што се редат Златни бројаници Допирот на Неговата рака Илјада рани лекува Тој, водата ја смирува Тој, Сонцето го згаснува Тој, златото го потемнува Тој, раните пак ги отвара Тој, храмот го руши и изградува Тој, на Светот благодат му нуди За …

БОГ ОТЕЦОТ

Бог е духовна, интелигентна и творечка личност. Бог е Дух и оние, што Му се клањаат, трeба да се поклонуваат со дух и со вистина (Јован 4,24). Измачени со современите настојувања човечкото себично ЈАС да се стави во самиот центар на култот и обожавањето, многу луѓе денеска бараат нешто подобро. Постои нешто подобро, нешто што …

Капетан на бродот

Еден ново именуван капетан на брод бил мошне горд на својот чин. Управувајќи со својот брод, во една бурна ноќ, капетанот забележал нешто во правецот во кој што се движел. Му наредил на својот човек за врски да ја упати следната порака: „Променете го својот курс за 10 степени кон југ!  Следувал одговор: „Променете го …

СВЕТО ТРОЈСТВО

Иако и другите, нехристијански религии, познаваат некој вид боженствено „тројство`само христијанството верува во еден Бог – како единствен вистински и жив Бог (5 Мој.6,4). Кој постои како спој на три посебни вечни божествени личности: Отец, Син, Свети Дух. Божествените личности на ова триединствено Божество се бесмртни, семожни и сезнајни. Божеството е бесконечно и не може …

Како да ги расипеме нашите деца

Библијата кажува: Упатувај го детето по неговиот пат, па кога ќе остари, нема да отстапи од него. 1.На детето му е потребно воспитување – нему му е потребно водство од постари и поискусни. 2.Родителите се обврзани да стекнат знаење за патот по кој детето треба да оди. 3.Родителите се должни на детето да му го …

Во животот свој да творам…

Во животот свој да творам Се Тебе што ти годи Од Тебе сила да црпам на патот До тебе што ме води На Светот радоста да ја раскажам Во тебе да се ослободи Светлината Твоја облаци и бури За миг растерува Во Воскресението и името Твое Сиот Свет да верува Мир спокој и радост душата …

И силата е слаба

И силата е слабаИ најсилниот ветар е тивокИ најжешкиот оган е ладен И најлутиот непријателЕ кротко јагнеОд Светлината НеговаОд кроткиот збор НеговОд чистата мисла Негова