Текстови

Известување

ХАЦ Кавадарци на црковен час одржан на ден 20.06.2020 година донесе одлука за одложување на обредот „ Света Вечера “ кој требаше да се одржи на 27.06.2020 година.  Со ова христијаните адвентисти покажаа дека не сакаат да бидат причина за ширење на моменталната епидемија на Корона вирусот. Оваа одлука е донесена во согласност со библиските

Две личности качени на дрво

Библијата многу прецизно ги опишува луѓето и настаните, а бидејќи „целото Писмо е од Бога вдахновено и полезно за поука, за казнување, поправање и поучување во праведност“ и бидејќи „никогаш според човечката волја не е изречено пророштво, туку светите Божји луѓе зборувале поттикнати од Светиот Дух“ (2. Tимотеј 3,16; 1. Петр. 1,21.), верувам дека секој детал во Светото

Најголемата потреба на Црквата

Повторното оживување на вистинска побожност меѓу нас е најголема и најбитна од сите наши потреби. Да тежнееме тоа да биде нашата прва работа. Мора да се вложуваат сериозни напори да се стекне Господовиот благослов, не затоа што Бог не е подготвен да ги излее своите благослови на нас, туку затоа што и ние не сме подготвени да ги примиме. Нашиот

ДА НАУЧИМЕ ОД ОРЛИТЕ

Интересна работа во врска со орлите е како тие ги градат своите гнезда. Изградбата на гнездото започнува со секакви видови на бодликави и остри нешта како трње и шилести стапчиња. Потоа мајката орел го исполнува оваа место со најмеките нешта кои може да ги пронајде. Волна, пердуви и крзна од нејзиниот плен го менуваат гнездото

Интервју со Бог

Сонував дека сум имал интервју со Бог. „Па, ти сакаш да ме интервјуираш мене?“ Ме праша Бог. „Ако имаш време“, -реков. Бог се насмевна. „Моето време е вечно… Кои прашања ги имаш за мене?“ „Што е тоа што е најчудно кај луѓето?“ Бог одговори: „Тоа што кога се деца сакаат да се возрасни и брзат

СУПЕР БРЗИ ЖИВИ ПОДМОРНИЦИ

Кога ќе се земе предвид обликот и силата на телото, делфините би требало да се движат со брзина од најмногу 30 км/ч. Командантот на еден воен брод забележал дека делфините го следат и претекнуваат неговиот брод кој се движел со брзина од 50 км/ч. Некои повторно велат дека ги виделе делфините како пливаат со брзина

Снаодливо пиле

Просторот во јајцето е многу економично искористен. Пилето лежи со свиткано вратче и со клунот свртен кон стомакот. При крајот на третата недела од лежењето, тоа веќе е раздвижено и способно за самостоен живот. Треба да излезе од лушпата, но како? Нема место да го исправи вратчето, па со клунот да удри во лушпата. Клунчето

РАЦЕ НА МОЛИТВА

Во XV век во едно мало село во близина на Нирнберг, живееше семејство со осумнаесет деца. Со цел да заработи единствено за храна за оваа семејство, таткото и воедно главата на домаќинството, златар по професија, работел речиси 18 часа на ден во својата работилница. И покрај навидум безизлезната ситуација двајца од неговите синови имаа сон.

Пробудување и мисија – Наша лична и заедничка одговорност

Ние имаме света вест која треба да ја однесеме на светот. Вестите на трите ангели не е измислена човечка теорија или нагаѓање на човечката фантазија, туку свечена вистина дадена од Бога за последното време. Тоа е последната опомена упатена до душите што гинат. …Божјите заповеди и сведоштвото на Исус треба да го привлечат вниманието на

Пеење песни од Светото писмо – Пеењето песни од Светото писмо го истерува сатанатa

Пред три илјади години Светиот Дух го вдахнал псалмистот да напише една песна. Во центарот на таа бибилиска песна се наоѓа Божјето слово. Можеби ќе препознаете некои делови од тој Псалм: „Заради словото Твое оживеј ме.“ „Објавувањето на Твоите зборови просветлува.“ „Твоето слово е светилник на нозете мои и светлина за патеката моја.“ „Ги сокрив