Текстови

Практични совети

Урамнотежете ги своите гледишта

Претераното преувеличување – како и намалување, претставуваат проблем. Еве начин како да ги избегнете.  „Дали си слеп?“ Ален Постариот, тивко заржил кога судијата свирнал после уште еден удар на деветгодишниот Ален Помладиот. „Ален, па тоа е само игра“, Џоана го потапкала по коленото. „Тоа не е само игра“, возвратил Ален Постариот. „Нивниот тим може да

Размислување според правилото сè-или-ништо (4 дел)

Стигнавме и до последниот дел од оваа тема, во кој ќе зборуваме за стратегии кои може да ви помогнат да се изборите со негативните примени на “сè или ништо“ начинот на размислување.  Како да си помогнете доколку имате проблем со начинот на размислување: се или ништо? Почнете на картичка со големина од 7×12 цм. да

Размислување според правилото сè-или-ништо (3 дел)

Продолжуваме да дискутираме на темата: размислување по правилото: сè или ништо. Некои пхихолози погрешно го означија секое размислување според начелото сè-или-ништо како лошо, искривено и несоодветно. Меѓутоа, понекогаш таквото размислување е соодветно. Ако мислите од видот на è-или-ништо се точни, тие можат да бидат моќни мотиватори. Ова е особено вистина за оние кои се борат

Размислување според правилото сè-или-ништо (2 дел)

Перфекционизмот и начинот на размислување: сè или ништо Оние кои размислуваат според начелото сè-или-ништо најчесто се перфекционисти. Ако нешто не можат да направат добро, тие најрадо не би го направиле; ако ситуацијата не се одвива совршено, тие тоа го доживуваат како беден неуспех. Нема ништо лошо во тежнеењето кон совршеност. Меѓутоа, мора да бидеме разумни

Размислување според правилото сè-или-ништо (1 дел)

Можеби сте слушнале, а можеби и не сте слушнале (и еве прилика за да слушнете) за една многу интересна сторија, за библиската личност Исав. Оваа сторија ќе ја раскажеме со цел да се запознаеме со еден облик на размислување, а тоа е “сè или ништо“ начинот на размислување. Луѓето кои размислуваат според начелото на сè-или-ништо

ТРКА НА ЖИВОТОТ

Дерек Редмонд. Дали сте слушнале за оваа име? Најверојатно не. Но неговата мотивација да ја заврши трката ќе се врежи во умовите на оние кои ја видоа неговата трка тој ден. Насловните беа преплавени со зборовите „Губитник“ го украде шоуто. Во 1992 год на Олимписките игри во Барселона беше фаворит за победа на трката на

Звуци на небото

Дали некогаш си одвоил време да размислувате за звуците на небото? Тоа е едноставна работа која може да ја направиме за да уживаме во Божјите дарови. Тоа е мелодија која го олеснува товарот на срцето донесен од животните искушенија и неволји. Дали е ветерот кој нежно дува низ дрвјата, честопати не правејќи никаков шум? Дали

НАПУКНАТО ГРНЕ

Носач на вода во Индија имал две големи грниња, секое висејќи на крајот од стапот што го носел околу неговиот врат. Едно од грнинњата имало пукнатина, додека другото било совршено добро и секогаш ја донесувало целосната количина на вода на крајот од долгиот пат од потокот до куќата на господарот. Грнето со пукнатина секогаш било

ТАЖНО Е, ЗАР НЕ?

ТАЖНО Е како 10 денари изгледаат многу кога ќе се понесат на црква, но толку малку кога се ќе се понесат во продавница. ТАЖНО Е колку долго изгледа кога му служиме на Бог еден час, но колку брзо поминуваат 60 минути во еден фудбалски натпревар. ТАЖНО Е колку долго изгледаат неколку часови поминати на црква,

Совршен мир

Си бил еднаш еден крал кој понудил награда за уметност за да се наслика најдобрата слика за мир. Многу уметници пробале. Кралот погледнал во сите слики, но имало само две кои навистина му се допаѓаат и мораше да избере помеѓу нив двете. На едната слика беше насликано мирно езеро. Езерото беше совршено огледало за мирните