Текстови

Наука-општо

ДА НАУЧИМЕ ОД ОРЛИТЕ

Интересна работа во врска со орлите е како тие ги градат своите гнезда. Изградбата на гнездото започнува со секакви видови на бодликави и остри нешта како трње и шилести стапчиња. Потоа мајката орел го исполнува оваа место со најмеките нешта кои може да ги пронајде. Волна, пердуви и крзна од нејзиниот плен го менуваат гнездото

СУПЕР БРЗИ ЖИВИ ПОДМОРНИЦИ

Кога ќе се земе предвид обликот и силата на телото, делфините би требало да се движат со брзина од најмногу 30 км/ч. Командантот на еден воен брод забележал дека делфините го следат и претекнуваат неговиот брод кој се движел со брзина од 50 км/ч. Некои повторно велат дека ги виделе делфините како пливаат со брзина

Снаодливо пиле

Просторот во јајцето е многу економично искористен. Пилето лежи со свиткано вратче и со клунот свртен кон стомакот. При крајот на третата недела од лежењето, тоа веќе е раздвижено и способно за самостоен живот. Треба да излезе од лушпата, но како? Нема место да го исправи вратчето, па со клунот да удри во лушпата. Клунчето

ГОЛЕМИОТ АТЕИСТ: БОГ ПОСТОИ !

Постои само еден научник кој во историјата е наречен „икона на атеизмот”. Станува збор за др. Ентони Флу, професор по филозофија на најпознатите светски универзитети. Автор е на бројни книги кои ја оспоруваат религијата, од кои најпозната е „Бог и филозофија”. Професорот Флу бил идол на сите светски атеисти а неговите дебати со религиозните научници

ЧОВЕКОТ И МАШИНАТА

Во периодот од 1770 – 1825 година, баронот von Kempel, заедно со својот автомат кој игра шах наречен „Турчин” имал турнеја по Европските дворови. Наполеон лично играл со овој автомат и изгубил. Никогаш не дознал како оваа машина го победила. Се зборува дека во автоматот се криела личност која играла. Како и да е, во

МИКРОСКОПСКО РЕМЕК ДЕЛО

Едно од најубавите чуда кои Бог ни ги дал во прородата се снегулките кои ги има во најразновидна форма. Во минатото некои научници ги проучувале снежните кристали но модерните научници ја имаат предноста во софистицирани лаборатории подобро да ги разгледаат. Тие ги зголемуваат и со висока резолуција ги забележуваат и најситните делови. Како и да

ЧЕКОРЕЊЕ ПО ВОДА

Во Библијата е забележан настанот кога Исус чекорел по вода. Петар побарал и тој да го стори истото. Нешто што е несвојствено за човекот и е во спротивност на природните закони. Но на повикот на Исус и тој зачекорил во невозможното. Во духовниот живот и ние чекориме по водите на искушенијата и проблемите. Оваа невозможна

КАМЕЛЕОН

Камелеонот е сигурно првото животно кое ни доаѓа на ум кога размислуваме за маскирањето. Камелеонот ја менува својата боја на кожата во однос на теренот со кој се сретнува. Се мисли дека светлината и промената на температурата имаат улога во реакцијата која ги предизвикува овие промени. Оваа особина уште во почетокот е всадена во него

ПЧЕЛИТЕ РЕШАВААТ ЗАДАЧИ ПОБРГУ ОД КОМПЈУТЕРИТЕ

Пчелите можат да решат сложени математички проблеми што обично на компјутерот би му требале денови, според извештајот на истражувачите од Велика Британија. Преку внимателно набљудување, научниците од Универзитетот во Лондон утврдиле дека пчелите рутински ги решаваат проблемите со барањето на храна, кога треба да одредат кој пат е пократок помеѓу повеќе дестинации за да ја

Еволуција – Преминување Од Вода на Копно

Се претпоставува дека морските безрбетници, некако еволуирале во риби низ текот на многу години. Еволуционистите долги години пребарувале докази за ова. Тие пронашле милиони фосили на безрбетници и милиони фосили на риби, но не пронашле ниеден фосил кој стои помеѓу нив. А потоа еволуцијата продолжила со излегување на рибите надвор на копно менувајќи се во