Горан Методиев

ГОЛЕМИОТ АТЕИСТ: БОГ ПОСТОИ !

Постои само еден научник кој во историјата е наречен „икона на атеизмот”. Станува збор за др. Ентони Флу, професор по филозофија на најпознатите светски универзитети. Автор е на бројни книги кои ја оспоруваат религијата, од кои најпозната е „Бог и филозофија”. Професорот Флу бил идол на сите светски атеисти а неговите дебати со религиозните научници

ЧОВЕКОТ И МАШИНАТА

Во периодот од 1770 – 1825 година, баронот von Kempel, заедно со својот автомат кој игра шах наречен „Турчин” имал турнеја по Европските дворови. Наполеон лично играл со овој автомат и изгубил. Никогаш не дознал како оваа машина го победила. Се зборува дека во автоматот се криела личност која играла. Како и да е, во

ЖИВОТ БЕЗ БОГ

– Најважното прашање на денешницата не е прашањето на односот помеѓу комунизмот и капитализмот, истокот и западот, или богатите и сиромашните. Најважното прашање е – Дали може човек да живее без Бог ? – Вил Дјурант. Фројд размислува за истата проблематика во книгата:,, Цивилизацијата и нејзините искинати врски”. Тој истакнува дека науката и технологијата ни

МИКРОСКОПСКО РЕМЕК ДЕЛО

Едно од најубавите чуда кои Бог ни ги дал во прородата се снегулките кои ги има во најразновидна форма. Во минатото некои научници ги проучувале снежните кристали но модерните научници ја имаат предноста во софистицирани лаборатории подобро да ги разгледаат. Тие ги зголемуваат и со висока резолуција ги забележуваат и најситните делови. Како и да

ЧЕКОРЕЊЕ ПО ВОДА

Во Библијата е забележан настанот кога Исус чекорел по вода. Петар побарал и тој да го стори истото. Нешто што е несвојствено за човекот и е во спротивност на природните закони. Но на повикот на Исус и тој зачекорил во невозможното. Во духовниот живот и ние чекориме по водите на искушенијата и проблемите. Оваа невозможна

ИСУС, МУХАМЕД, БУДА …

Може да се каже дека во целата човечка историја, не постоела таква личност, религиозна или световна, која што била толку сакана и обожавана, но во исто време толку омразена, омаловажувана и отфрлена, како што бил Исус. Многу припадници на другите религии,како и повеќето неверници, го ставаат Исус во групата на верски водачи како што ги

КОЛКУ Е ГОЛЕМ БОГ?

Неодамна, леталото Нови Хоризонти, тргна на десетгодишно патување до Плутон. (со екипажот и со максимална брзина, ќе им треба околу 17 години). Засега, нашите патувања на подалечни места остануваат сон. Филмовите не залажуваат со таканаречената ворп брзина, но вистинското меѓуѕвездено патување е ограничено со брзината на светлината – 299.791 км/секунда. Кога би тргнале на истражување,малку

КАМЕЛЕОН

Камелеонот е сигурно првото животно кое ни доаѓа на ум кога размислуваме за маскирањето. Камелеонот ја менува својата боја на кожата во однос на теренот со кој се сретнува. Се мисли дека светлината и промената на температурата имаат улога во реакцијата која ги предизвикува овие промени. Оваа особина уште во почетокот е всадена во него

ОБОЕНИ ЛИЦА

„ За вашиот шарм и убавина” – вели една реклама за козметички средства, претставувајќи ги своите најнови производи. Овој пазар, кој за целна група ја има женската популација носи голема заработувачка. Мал број на мултинационални корпорации кои потекнуваат од раниот 20 век моментално доминират со производство на козметика. Со ласкање и убедување дека тоа е

ПЧЕЛИТЕ РЕШАВААТ ЗАДАЧИ ПОБРГУ ОД КОМПЈУТЕРИТЕ

Пчелите можат да решат сложени математички проблеми што обично на компјутерот би му требале денови, според извештајот на истражувачите од Велика Британија. Преку внимателно набљудување, научниците од Универзитетот во Лондон утврдиле дека пчелите рутински ги решаваат проблемите со барањето на храна, кога треба да одредат кој пат е пократок помеѓу повеќе дестинации за да ја