Текстови

Македонија

Серија на предавања – Евангелие За Втора Генерација

Во период од 10.01. до 15.01.2011 година во христијанската Адвентистичка Црква во Колешино беше одржана серија на предавања под наслов “Евангелие За Втора Генерација“. Локалниот проповедник Ѓурица Пастоњицки им помогна на посетителите низ неколку случки од Исусовиот живот поткрепени со историски податоци да го засакаат Евангелието според Јован. Предавањата редовно беа посетени од локалните жители,

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЈУБИЛЕЈОТ ОДРЖАН ВО ШУТО ОРИЗАРИ

13. Ноември 2010 година ќе остане посебно запаметен за сите нас во Шуто Оризари. Имено, пред 10 години, поточно на 11. Ноември 2000 година беше посветен молитвениот дом во Шуто Оризари. По повод тој настан ние во Шуто Оризари на еден посебен начин го одбележавме овој јубилеј. Наша желба и цел беше на посебен начин

ЕСЕНСКИ ОКРУЖЕН СОБОР ВО СКОПЈЕ

Во сабота на 23 октомрви 2010 година во црквата Влае во Скопје се одржа овогодишниот есенски окружен собор под мотото ,,ИСПОЛНЕТИ СО СВЕТИОТ ДУХ,,за црквите Вера и Влае и за околните места. Службен гостин на соборот беше брат Михајло Гурев, претседател на М.Мисија кој до пристуните верници, пријатели и гости упати духовни пораки претпладне и

Окружен Собор во Колешино

Во малото село кое е сместено во источниот дел на Македонија, кое е познато по тоа што најмногу верски деноминации има и по еднаш годишниот планинарски марш кој се организира, Колешино, на 09.10.2010 година е одржан Окружен Собор на Струмичкиот округ. Гости на овој собор беа брата Галус Ласло и Михајло Гурев. На овој собор

КРШТЕВАЊЕ ВО ОХРИД

После доло време водите во Охридското езеро беа сведоци на одлуката за следење на Христа од Пеце и Коле. На овој свечен чин освен домаќините кои беа присутни посебни гости беа младите од Кавадарци. Освен Христа што не поврза со Пеце, прв контакт со него беше преку нашиот веб сајт www.sdakavadarci.com. Му благодариме на Бога

Летна Верска Настава за деца во Струмица

Детското библиско друштво Сјајни Деца се обиде на децата од Струмичкиот округ да им ги исполни досадните и долги летни денови. Имено од 4 до 11 јули нашите деца се собираа за дружба од 8 часот наутро под липите во црквеното двориште каде што ја делевме духовната и телесната храна. После доручекот следуваше часот по

Крштевање на Бабуна

„Вистина, вистина, ти велам: ако некој не се роди од вода и Дух, тој не може да влезе во Божјето Царство.“ (Јован 3.5) Ова се зборовите кои Исус непосредно му ги кажал на Никодим, кога еврејскиот поглавар една вечер дошол тајно кај Големиот Учител, да се распраша за патот на животот. Оттогаш овие зборови оѕвонуваат

Извиднички камп – Тројаци

Од 20 до 27 јуни 2010 во месноста Тројаци беше организиран прв извиднички камп “Pathfinders“. Овој камп беше наменет за помладата популација. Младите беа обучени на повеќе вештини подигање на шатор, врзување на чворови, снаоѓање во природа и др. На овој камп не беше изоставена дисциплината, редот, играта и Библијата.  

АРХЕОЛОШКИ ПРЕДАВАЊА ВО СКОПЈЕ

Во организација на Христијанската адвентистичка црква Влае од Скопје од 14-18 мај 2010 година во Домот на армијата во Скопје под наслов ,,Чудесни откритија во древните земји,, се одржаа Археолошки предавања. Предавач беше професорот Драго Обрадовиќ од Хрватска, стручњак за археологија, меѓународен патник и истражувач на археолошки локалитети и универзитетски професор. Обрадовиќ на многу едноставен

КОНЦЕРТ НА ГРУПАТА ,,АВЕНИС,, ВО СКОПЈЕ

На 20 март 2010 година музичката група “Авенис“ од црквата Петар поп Арсов гостуваа во месната црква Влае во Скопје каде во присуство на поголем број на верници, пријатели и гости изведоа осум песни во прослава на Господа. Имено групата “АВЕНИС“ на латински “Авену“ што во наш превод значи “Татко наш“ е млада тинеџерска група