Текстови

Македонија

КОНЦЕРТ НА ДУХОВНА МУЗИКА ВО СКОПЈЕ

Во организација на младинското одделение при ХАЦ Скопје во црквата Влае се одржа концерт на духовна музика во кој учествува групата “Маран-ата“ од Шуто Оризари. Пред поголем број на присутни верници и пријатели беа изведени шеснаесет музички точки во прослава на Господа. Имено групата “Маран-ата“ е основана 2005 година во која членуваат девет души и

Активности во Струмичкиот округ

На 23 и 24 декември во Заводот за Заштита и рехабилитација во Банско и во Ново Село беа поделени пакатчиња од АДРА од Германија за децата во Македонија. Пред поделбата на пакетчињата во Заводот за заштита и рехабилитација децата имаа кратка програма со песнички, меѓу кои една беше за Христовото раѓање како и за Новата

БЛАГОСЛОВЕН ВИКЕНД ВО СКОПЈЕ

Верниците од месните цркви “Вера“ и “Влае“ од Скопје заедно со гостите и пријателите имаа благословен викен собрани сите заедно во преполнетата сала на Христијанската адвентистичка црква во Влае. Имено во сабота на 28.11.2009 година месната црква ,,Влае,, беше посетена од претседателот на ЈИЕУ од Белград Ѓорѓи Трајковски заедно со неговата сопруга Марија. Гостинот од

ЕСЕНСКИ СОБОР 2009

Соборот под мотото “Биди упорен во верата“ се одржа на ден 31.10.2009 година во Битола. Учество на овој собор земаа доста верници и проповедници на Христијанската адвентистичка црква. Главната порака на овој собор ја имаа гостите од Србија Драган Грујичиќ и Чањи Ласло. Соборот беше пропратен со песни на славење, молитви и поуки кои не

Семинар во Богомила

Семинарот под мотото “ТВОЈОТ ПРИЈАТЕЛ СВЕТИОТ ДУХ“ беше одржан од 18-20 септември 2009 во местото Богомила. Говорникот Галус Ласло посебен акцент стави на потребата од Светиот Дух во ова време. Во подножјето на планината Бабуна сите присутни имаа можност да се релаксираат и да се одморат од динамичниот живот во градовите. Не беше изоставено ниту

Вести од Скопје

Скопјани и Бистрански Новаки – големи пријатели Дваесет и пет верници и неколку деца од црквата Влае и Вера од Скопје поминаа прекрасен продолжен викенд од 4-8 септември 2009 година во местото Бистрански Новаки (Бистра), во Република Хрватска, дваесетина километри оддалечено од Загреб, кај своите браќа и сестри во Христа. При оваа посета тие запознаа

МАТУРИРАЊЕ ВО НОВИ САД

На 31. мај 2009. година во Нови Сад беше свеченото доделување на дипломи на матурантите од четвртата генерација на гимназијата „Живорад Јанковиќ„. Вкупно 11 матуранти го завршија своето школување во Адвентистичката гимназија. Помеѓу нив беа и Тасева Весна од Кавадарци и Демерџиев Христијан од Гевгелија кои успешно го завршија своето средно образование. Сите што матурираа

ИЗВЕШТАЈ ОД СКОПЈЕ

На 23 и 24 мај 2009 година месната црква Влае беше домаќин на гостите од Хрватска, Србија и Бугарија кои ја посетија нашата црква и кој учествуваа на интернационалниот турнир во мал фудбал во организација на спортското рекреативно друштво ,,Гофер,, од Скопје. Гостите пристигнаа уште во петок, во поладневните часови и беа сместени кај нивните

ДОБРИ ВЕСТИ ОД ОКРУГОТ СКОПЈЕ

Верниците од Скопје во сабота на 28 март 2009 година собрани од целиот округ имаа можност да го обноват својот завет со Господа и да заеднички учествуваат на обредот Вечера Господова. За време на вториот дел родителите Ристе и Весна Велкови од Скопје го донесоа својот новороден син Ренато (што во превод значи повторно роден,

ПРЕДАВАЊА ВО СКОПЈЕ

Во организација на издавачката куќа “Знаци на Времето“ од Скопје од 11-15 март 2009 година во салата на домот на АРМ во Скопје се одржаа здравствени предавања под наслов “Сkриени тајни во човекот и науката“ во кој учество зеде предавачот Др. Б.М. од Бања Лука (Босна и Херцеговина). Др. Б.М. кој е автор и водител