Текстови

Здрава исхрана

ЛАЖНИ ,,ЗДРАВИ,, ПРОДУКТИ

Сите знаеме дека здравата и избаласирана исхрана нуди здрава линија, помага во превенција од разни болести, таа ни овозможува да изгледаме и да се чуствуваме се подобро ( и помладо)… – списокот е долг. Ако се потрудиме и ја исфрлиме сета онаа лоша и нездрава храна и на менито ставиме здрави продукти, сигурно под етикетата

МЛЕКО И ШЕЌЕР

Обично во нашата исхрана употребуваме премногу шеќер. Колачи, слатки, пудинзи, џемови сите овие работи се причинители на слабо варење на храната. Најмногу се штетни оние колачи кои главни состојки се млеко јајца и шеќер. Премногу употребување на млеко со шеќер треба да се избегнува.

Колку е корисен маргаринот?

Во почетокот се сметало дека маргаринот е корисен затоа што има поголема содржина на полинезаситени масни киселини од путерот. Некои видови на маргарин имаат П / С однос поголем од 4,0. Меѓутоа, поголем број на маргарини не претставуваат природни производи. Овие популарни производи типично се создадени од растителни масла, како што е пченкарното масло,кое се

Тиква

Тиквата е билка која по потекло е од Тропска Америка, од Мексико каде биле откриени остатоци од тиква 7 000 год.п.н.е. Неа ја познавале и Индијанците во чии митови таа има значајна улога. За нив тиквата била света билка. На познатите гробишта во Анкона кај Лима биле пронајдени семки од тиква. Тиквата е едногодишно градинарско

Белковини

Белковините се откриени како класа на хранливи материи во 1838 год. До тогаш исто така е утврдено дека белковините се поврзани со сите живи организми на Земјата. Вебстер укажува дека самиот збор “ protein “ е изведен од грчкиот корен “ protos “ што значи “ прв “. Нашето разбирање за белковините пораснало со текот

Прекумерната и неурамнотежена исхрана предизвикува голем број на болести и смртни случаи

Најчести причинители на болести и смртни случаи Исхраната има клучно влијание врз здравјето Пет од десетте водечки причини на болестите и смртните случаи се поврзани со исхраната ( болести на срцевите артерии, рак, удар, дијабетес и артериосклероза). Следните три се поврзани со прекумерното внесување на алкохолот (цироза на црниот дроб, несреќни случаи и самоубиства). Прекумерната

КОМПИРОТ И НЕГОВИТЕ КВАЛИТЕТИ

Покрај топла печка на неа варен компир, тоа било пракса на онаа стара генерација пред нас. Денес ние кои живееме во оваа постмодерно време не ни се чека многу да се вари компирот и затоа побрза алтернатива ни е пржениот компир. Во пржениот компир во организмот се внесува поголема количина на заситени масти, па затоа

МИНЕРАЛИ – КАЛЦИУМ

Постојат дваесетина различни минерали кои влегуваат во составот на нашиот организам. Тие претставуваат 5% од целокупната тежина на нашиот организам, односно 3,5 кг кај возрасно лице од 70 кг. Во нашиот организам минералите постојано се обновуваат. Преку урината, столицата, потта, и другите секрети, секој ден се исфрлаат околу 30 грама минерали кои задолжително треба да

Витамин B1 (тиамин)

Витаминот В1 е откриен во интегралниот ориз на почетокот на 20 век, кога е забележано дека супстанцата може да ја лекува болеста наречена берибери. Витаминот В1 ги има следниве функции: – Влијае врз согорувањето на јаглеродните хидрати, олеснувајќи ги хемиските реакции со чија помош крајниот производ гликозата се претвора во енергија. – Витаминот В1 е

Да го зајакнеме имунитетот и да се одбраниме од болестите

Најважната работа за човековото здравје е доброто функционирање на имунолошкиот систем. Оптималната функција на имунолошкиот систем може да го спаси човекот не само од обични инфекции ,туку и од најтешките заболувања, вклучувајќи го и ракот. Јакиот имунитет го овозможува генетската предодреденост. Но и правилниот начин на исхрана придонесува не само да се задржи постојниот туку