Текстови

Здрава исхрана

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА

Никогаш не јадете овошје и зеленчук заедно во ист оброк. Овошјето јадете го одвоено, нпр. пола саат пред јадење (ако не станува збор за банана или суво овошје. Во тој случај треба да почекате педесет минути пред да преминете на следниот оброк). Имајте редовни оброци, три оброка дневно (освен кај дијабетичари). Појадокот е обавезен, и

РЕЦЕПТИ

Мајонез од соја 2 лажици соино брашно вода малку сол ½ филџан ладно цедено масло Соиното брашно треба да се размати со пола филџан вода и да се стави на тих оган да се вариНепрекинато се меша и се додава по малку вода кога сојата ќе пошне да се згуснива. Варете ја смесата десет минути.

МЕСОТО КАКО ХРАНА

Исхраната која при создавањето му била дадена на човекот не вклучува храна од животинско потекло. Човекот добил дозвола да јаде месо дури по потопот, кога било уништено сето зеленило на Земјата. Господ покажал која исхрана е најдобра кога ја одбрал храната за човекот во Едем; истата поука ни ја покажал и кога го направил изборот

Корисноста на медот

Дали знаете каков извор на храна е медот, кој Бог му го нуди на луѓето преку пчелите? Медот се состои од шеќер, глукоза и фруктоза, и минерали како магнезиум, калиум, калциум, натриум-хлорид, сулфур, железо и фосфати. Исто така содржи и витамин Б1, Б2, Ц, Б6, Б5 и Б3, а концентрацијата од сето наведено зависи од

СОВЕТИ ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА

Избегнувајте масти од животинско потекло, тие се заситени масти чии масни киселини создаваат цврсти масти кои кај животните се користат како резерва, а кај човекот го зголемуваат нивото на холесторол во крвта и доведува до зголемување на смртноста од кардиоваскуларни болести. Додека незаситените масти се благотворни за нашето здравје, од кои некои дури и го

ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ЈАДЕ МЕЃУ ОБРОЦИ

Сигурно ќе ве изненади фактот дека педесет од секои сто жители на нашата планета заминуваат на спиење без храна, затоа што едноставно немаат што да јадат. Да, светот во кој живееме пијан е од незапаметено изобилство, од една страна, а сепак од друга страна, стотици илјади, па и милиони, немаат доволно храна. Фала на Бога,

Витамини

Витамините се органски супстанции кои на нашиот организам му се потребни во мали количини но не може да ги создаде сам. Заради тоа мора да ги внесеме преку храната. Во 1912г полскиот биохемичар Казимир Функ открил некои материи што ни биле неопходни за живот и ги нарекол тие материи vitales amines т.е витамини. Како се