Текстови

МИНЕРАЛИ – КАЛЦИУМ

Постојат дваесетина различни минерали кои влегуваат во составот на нашиот организам. Тие претставуваат 5% од целокупната тежина на нашиот организам, односно 3,5 кг кај возрасно лице од 70 кг. Во нашиот организам минералите постојано се обновуваат. Преку урината, столицата, потта, и другите секрети, секој ден се исфрлаат околу 30 грама минерали кои задолжително треба да се внесат со храната.

Најголем извор на минерали се растенијата. Продуктите од растително потекло, особено ако се биолошки исправни, претставуваат најважен извор на минерали. Месниот и другите режими на исхрана кои опфаќаат рафинирани производи се сиромашни со минерали поради употребата на вештачки ѓубрива. Оттаму производите што ги купуваме на пазар содржат помалку минерали од оние што му се потребни на организмот. Значи, мораме да посветиме поголемо внимание и да внесуваме минерали во организмот, особено калциум и железо.

Калциумот е најобилен минерал во човечкиот организам, чиишто соли образуваат супстанца која им дава цврстина на коските и забите. Телото на возрасен човек содржи 1 до 1,5 кг калциум од кој најголем дел се наоѓа во коските (99%), а само мал дел (1%) во крвта и во другите делови на организмот.

Освен што е носител на скелетот, калциумот има и други важни функции:

– Учествува во пренесувањето на нервните имплуси, особено од срцето, обезбедувајќи го срцевиот ритам.

– Неопходен е за нормална коагулација на крвта.

– Ја регулира рамнотежата меѓу киселините и базите во крвта, спречувајќи ја нејзината преголема киселост – ја неутрализира киселината во крвта која е производ на метаболизмот на протеините.

За да биде апсорбиран и да премине во крвотокот, на калциумот му е потребен витамин D. Недостигот од витамин D ги предизвикува истите симптоми како и недостигот од калциум. Недостигот од калциум најпрво се покажува во вид на болни грчења на мускулите, што може да доведе до спазма. Ако потрае таа состојба, настапува нарушување на срцевиот ритам (срцето како да прескокнува), нервна раздразливост, губиток на цврстината на коските (рахитис кај децата, остеопороза и остеомалација кај постарите), болки во зглобовите, испаѓање на забите.

Дневни потреби од калциум
Деца 800 мг
Млади од 11-24 години 1200 мг
Мажи 800 мг
Жени 800 мг
Трудници 1200 мг
Доилки 1200 мг

 

КАЛЦИУМ
Продукти Количество
во мг/100
Количество на
продукти во г кое
ги обезбедува
препорачаните
800 мг дневно
Продукти Количество
во мг/100
Количество на
продукти во г кое
ги обезбедува
препорачаните
800 мг дневно
Сусам 975 82 Кашкавал 1011 79
Соја во зрно 277 289 Природен јогурт 121 661
Бадем 266 301 Млеко 119 672
Лешник 188 426 Бело сирење 68,5 1168
Спанаќ 99 808 Свежо сирење 68,5 1168
Ореви 94 851 Кајмак 64,6 1238
Овесни пахулки 54 1481 Јајца 49 1633
Цикорија 52 1538 Мајчино млеко 32 2500
Пире од кикирики 41 1951 Бакалар 16 5000
Интегрално брашно
(од цело пченично зрно)
34 2353 Говедско 15 5333
Бело пченично брашно 15 5333 Свинско 15 5333
Ориз 9 8889 Лосос 12 6667
Млеко од соја 4 20000 Пилешко 12 6667
   
Јагнешко 10 8000