Вложување што ќе донесе голема добивка

Исус рекол: „Давајте и ќе ви се даде: мерка добра, набиена, натресена и преполнета ќе ви дадат в раце, оти со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери“ (Лука 6,38) Некој фармер, кој во целата покраина бил познат по производство на пченка со врвен квалитет, бил награден поради тоа што широкоградо им …

Намалување на животниот товар

Цел синџир на дисконтни дуќани развиени ширум во сите држави на САД наполно пропаднал. Поради што се случило тоа? Дали нивната стока била со послаб квалитет или цените им биле превисоки? Еден трговец од конкурентскиот блок го дал следното објаснување: „Тоа се случи затоа што вработените кај нив беа намрштени, неучтиви и нељубезни кон купувачите.“ …

Обидете се повторно

Еден писател го опишал своето животно искуство со следните зборови: „Постојано бев победуван, но во мене сепак постои нешто што никогаш не може да се победи. Јас сум полн со нови почетоци. “Полн со нови почетоци! Колку е прекрасен тој животен факт! Постојат промашувања, порази што можат да се поправат со користење на нови почетоци. …

ПЕТ РАБОТИ ВО ЖИВОТОТ ШТО НЕ МОЖАТ ДА СЕ ВРАТАТ

Девојка чекала авион во чекална на еден голем аеродром. Бидејќи требало долго да чека, решила да купи книга за времето побрзо да и мине. Со книгата купила и бисквити. Седнала во ВИП чекалната за да чита на мир. Покрај неа имало масичка на која ја ставила кесичката со бисквити, а од другата страна се наоѓал …

БИДЕТЕ БЛАГОДАРНИ!

*Бидете благодарни затоа што немате се. Ако имате се, што уште треба да очекувате? *Бидете благодарни ако нешто не знаете; така имате прилика да научите уште нешто. *Биди благодарен за тешките денови; тоа е прилика за духовно растење. *Бидете благодарни за своите ограничувања бидејќи тоа ти овозможува да направиш промена. *Биди благодарен за секој предизвик …

ОТРОВОТ ОД ПЧЕЛА

Од отровот од пчела се плаши целиот човеков организам. Веројатно многумина од вас знаат дека постарите луѓе дозволуваат да ги убоде пчела со објаснување дека тоа е одлично за ревма. Колку и да изгледа чудно, сепак постои и научна основа за тоа. Верувале или не, отровот од овој инсект е лековит. Но крајниот резултат на …

Осаменоста опасна колку и цигарите

Залудно се откажувате од пушењето и одржувате витка линија ако немате пријатели. Американските научници предупредуваат дека осаменоста влијае на здравјето исто како и пушењето или прекумерната дебелина. Тоа значи дека осамените луѓе имаат повисок крвен притисок, послаб имунитет и поголеми шанси да заболат од деменција (сенилност и намалување на интелектуалните способности) во споредба со оние …

Како да ја зајакнеме волјата?

1. Вежбајте на одлучувањето – насочете го својот ум позитивно, откако сте ги увиделе фактите – и држете се до својата одлука, и бидете спремни да ги промените само кога се спротивни фактите. Подобро е да направите грешка, отколку да бидете неодлучни. Понекогаш запишувањето на одлуките и помага на личноста цврсто да се држи до …

Како можам да бидам слободен од порнографијата (и останатите зависности)?

Порнографијата е еден од најтешките гревови со кој човекот може да се избори, со оглед на тоа дека се поврзува со основните инстинкти на човекот. Како со секој друг грев или навика, откажувањето нема да биде лесно. Но, постојат неколку чекори кои можат да се преземат додека Светиот Дух работи внатре во човекот. Прво, кога …

Како го започнувате денот?

Како го започнува современиот христијанин денот? Дали вие сте во онаа група која денот го започнува со утринско кафе и весник во рака, или пак можеби трчате да не закаснете за на работа или школо. Дали ваша прва работа е благодарност изразена во молитва за тоа што сте се пробудиле здрави и живи, свесни за …