Текстови

Вести

ЕСЕНСКИ ОКРУЖЕН СОБОР ВО СКОПЈЕ

Во сабота на 23 октомрви 2010 година во црквата Влае во Скопје се одржа овогодишниот есенски окружен собор под мотото ,,ИСПОЛНЕТИ СО СВЕТИОТ ДУХ,,за црквите Вера и Влае и за околните места. Службен гостин на соборот беше брат Михајло Гурев, претседател на М.Мисија кој до пристуните верници, пријатели и гости упати духовни пораки претпладне и

Окружен Собор во Колешино

Во малото село кое е сместено во источниот дел на Македонија, кое е познато по тоа што најмногу верски деноминации има и по еднаш годишниот планинарски марш кој се организира, Колешино, на 09.10.2010 година е одржан Окружен Собор на Струмичкиот округ. Гости на овој собор беа брата Галус Ласло и Михајло Гурев. На овој собор

150 години Адвентисти

Христијанската Адвентистичка Црква – црква на седмиот ден (Seventh-day Adventist Church) означи 150 години од постоењето на своето име на 01.10.2010 г. Во 1860 г. пионерите на Црквата се собрале во Батл Крик, Мичиген и одбрале име за движењето кое имало околу 2500 приврзаници во северно-источниот дел на САД и југо-источниот дел на Канада.. Денес

КРШТЕВАЊЕ ВО ОХРИД

После доло време водите во Охридското езеро беа сведоци на одлуката за следење на Христа од Пеце и Коле. На овој свечен чин освен домаќините кои беа присутни посебни гости беа младите од Кавадарци. Освен Христа што не поврза со Пеце, прв контакт со него беше преку нашиот веб сајт www.sdakavadarci.com. Му благодариме на Бога

Летна Верска Настава за деца во Струмица

Детското библиско друштво Сјајни Деца се обиде на децата од Струмичкиот округ да им ги исполни досадните и долги летни денови. Имено од 4 до 11 јули нашите деца се собираа за дружба од 8 часот наутро под липите во црквеното двориште каде што ја делевме духовната и телесната храна. После доручекот следуваше часот по

Морален пад

Како можеме да очекуваме дека Бог ќе ни го даде својот благослов и заштита кога ние одамна сме му рекле да не остави на мир? А, бидејќи тој е внимателен и ги почитува нашите одлуки мирно се оддалечил. Ми се чини дека сево ова започна многу одамна кога некој рече дека не сака никакви молитви

Крштевање на Бабуна

„Вистина, вистина, ти велам: ако некој не се роди од вода и Дух, тој не може да влезе во Божјето Царство.“ (Јован 3.5) Ова се зборовите кои Исус непосредно му ги кажал на Никодим, кога еврејскиот поглавар една вечер дошол тајно кај Големиот Учител, да се распраша за патот на животот. Оттогаш овие зборови оѕвонуваат

Извиднички камп – Тројаци

Од 20 до 27 јуни 2010 во месноста Тројаци беше организиран прв извиднички камп “Pathfinders“. Овој камп беше наменет за помладата популација. Младите беа обучени на повеќе вештини подигање на шатор, врзување на чворови, снаоѓање во природа и др. На овој камп не беше изоставена дисциплината, редот, играта и Библијата.  

Тед Вилсон, нов претседател на Адвентистичката Црква

Тед Вилсон, досегашен потпретседател на Генералната Конференција на Адвентистичката Црква е избран за нов претседател. Доаѓа на местото на Јан Полсон кој ја вршеше оваа функција од 1999 г. Неговото назначување се случи за време на 59 сесија на Генералната Конференција која се одржува во Атланта, Џорџија, САД од 23.06 до 03.07 2010 г. 60

КРШТЕВАЊЕ ВО КАВАДАРЦИ

На ден 15.05.2010 година, базенот во црквата Кавадарци уште еднаш беше наполнет. Овој пат црката топло ги прими новите брат и сестра Јанчови од село Грлани, Виничко. Братот Орце и сестрата Јасминка ги крсти брат Михајло Гурев а со нив проучуваа и ги подготвуваа за крштевање брат Киро Сканарски и локалниот проповедник Ѓурица Пастоњицки. Топло