Текстови

Вести

ХИС – Македонија

Pathfinder клубот е програма на светско ниво организирана и водена од Одделот за млади при Генералната конференција на црквата на адвентистите на седмиот ден. Тој нуди широк спектар на искуства за учење на младите луге од 10 до 15 годишна возраст и повозрасни. Пионер клубовите се отвораат локално скоро во сите држави под поткровителство на

Струмичани во посета на Велешката црква

На 9 Април во раните утрински часови група на верници од Струмичката црква се упатија во Велес одговарајќи на повикот што неодамна им го упатија браќата и сестрите од Велешката црква, заедно да го прослават Божјето име. Гостопримливоста на Велешани ја почувствувавме уште на паркингот каде бевме пречекани со добредојде и желби за Саботен мир

КРШТЕВАЊЕ

На ден 16 Април во црквата Кавадарци имавме свечен чин на кој се радуваше небото а и браќата и сестрите од локалната црква како и од Свети Николе и Штип. Завет со Господа преку чинот крштевање стори брат Љупчо Јорданов од Свети Николе. Брат Љупчо веќе неколку години се дружи со Бога преку неговата Реч

Извештај од Струмичкиот регион

За викендот од 18 до 19 Март во посета на месната црква Струмица и Колешино дојде секретарот на Југоисточната Европска Унија брат Игор Босниќ. Во Петокот вечерта брат Игор ни послужи со многу охрабрителна порака од книгата на пророкот Езекиел четиринаесетото поглавие. Во Сабота претпладне имавме прилика да чуеме порака од Евангелието по Матеј 5,38-43

Серија на предавања – Евангелие За Втора Генерација

Во период од 10.01. до 15.01.2011 година во христијанската Адвентистичка Црква во Колешино беше одржана серија на предавања под наслов “Евангелие За Втора Генерација“. Локалниот проповедник Ѓурица Пастоњицки им помогна на посетителите низ неколку случки од Исусовиот живот поткрепени со историски податоци да го засакаат Евангелието според Јован. Предавањата редовно беа посетени од локалните жители,

МИС ХРАБРОСТ

Притисокот врз оние кои сакаат да ги следат Божјите начела се повеќе се зголемува. Нема сегмент од животот во кој не треба да се покаже на чија страна си. Иако постои цена за направениот избор, примерот кој се дава остава длабока трага. Ова е ден таков пример. При изборот на Мис Америка 2009, претставничката на

ИЗДИГНУВАЊЕ НА „СОДОМ И ГОМОР″

Човештвото чекори во насока на уништување и целосна сопствена деградација. Во оваа целосна збрка, злото се става на исто место со доброто. Под изговорот за „подобри човекови права″ се одобруваат секакви неморални работи кои се заштитени со закон. Ова не се случува во некоја примитивна и неразвиена земја која е во некој зафрлен крај на

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЈУБИЛЕЈОТ ОДРЖАН ВО ШУТО ОРИЗАРИ

13. Ноември 2010 година ќе остане посебно запаметен за сите нас во Шуто Оризари. Имено, пред 10 години, поточно на 11. Ноември 2000 година беше посветен молитвениот дом во Шуто Оризари. По повод тој настан ние во Шуто Оризари на еден посебен начин го одбележавме овој јубилеј. Наша желба и цел беше на посебен начин

СЗО – СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Оваа организација е задолжена за здравството во светски рамки и работи во склоп на Обединетите Нации. Сите нејзини препораки и залагања се прифаќаат целосно од државите. Ретко кој се сомнева или спротивставува на нејзините одлуки. ВНИМАНИЕ! Станува збор за организација со политичко – финансиска моќ !   Нејзините залагања се објавуваат во многу телевизијски и

Окружен собор во Кавадарци 2010

На ден 30.10.2010 во Кавадарци беше одржан Окружниот есенски собор со мото “ИСПОЛНЕТИ СО СВЕТИОТ ДУХ“ Салата беше преполна според онаа што и очекувавме . На овој собор имаше и крштевање каде што две наши добри пријателки посведочија пред сите нас за нивната одлука за целосно следење на Христа. Гости на овој собор беа Драган