ПЛАН НА СПАСЕНИЕТО

Човекот ја прекршил Божјата заповед (1.Мој. 2,17) и со тоа навлекол на себе тешки последици. Гревот ги ослабел физичките и духовните сили, го затемнил во него Божјиот лик (Рим.3,23) и го одделил од Бога, од изворот на животот и среќата (Исаија 59,1.2). Со гревот човекот ја загубил својата првобитна татковина – едемскиот рај, како и …

ПАРАБОЛИ ЗА ПОДГОТОВКА – 2

Парабола за талантите Оваа парабола во нашиот јазик внела уште еден нов поим. Денеска изразот “талант“ значи дека имаме некоја посебна способност. Во библиските времиња талантот првобитно значел тежина од околу 34 килограми. Подоцна вредноста на таа тежина се изразувала во злато, сребро или бакар. Во Христово време талантот претставувал голема сума пари, плата на …

Параболи за подготовка

Во беседата на Маслинската гора Исус не се трудел да ни даде подробен распоред за завршните настани од земната историја. Негова основна намера со која е проникнат најголем дел од текстот во 24. глава на Евангелието според Матеј е да не предупреди на измамите што ќе ги донесат лажните христоси, лажните пророци и лажните знаци. …

ОД ПОЧЕТОКОТ НА ВРЕМЕТО

Пред да направат грев, нашите прародители ја празнувале Саботата која била воспоставена во Едем; откога направиле грев и биле протерани од Едем тие продолжиле да ја празнуваат. Ги вкусиле горчливите плодови на непослушноста и научиле дека секој кој ги погазува Божјите заповеди, порано или покасно, мора да свати – дека Божанските закони се свети и …

ПОКАЈАНИЕ И ОБРАТУВАЊЕ

Човекот по природа е грешен. Тој се раѓа со грешно наследство, со склоност кон гревот и во текот на животот уште повеќе ја зголемува својата грешност. Нашите гревови не одделуваат од Бога (Исаија 59,1.2) и навлекуваат Божји гнев врз нас. Природно е да се прашаме како може човекот да се врати кај Бога? Како може …

БОГ НЕ ДИСЦИПЛИНИРА ПРЕКУ ПРОБИ

Таквиот живот и таквите влијанија имаат своја цена во постојани напори, самопожртвуваност и дисциплинираност на секој чекор. Мнозина толку лесно се обесхрабруваат од христијанскиот живот затоа што не го разбираат тоа. Мнозина кои искрено ги посветиле своите животи на служаба за Бога се изненадени и разочарани кога ќе откријат дека, како никогаш порано, се опколени …

РАЗГОВОР СО ИСУСА ЗА СЕДМИОТ ДЕН

Кажи ми, Господе, дали за своите следбеници си определил некој посебен ден за одмор? „Бев обземен од Духот во Господовиот ден„ (Отк.1,10). Кој ден е Господов ден? На кој ден ти си Господар? „Синот човечки е Господар на саботниот ден„(Матеј 12,8). Седмицата има седум дена. Кој од нив е ден за одмор? „Седми ден е …

АКО ПОСТОИ БОГ ЗОШТО ПОСТОЈАТ АТЕИСТИ?

Дали Бог постои ? Тој е реалност, илузија или производ на нашата фантазија? Многу интелектуалци посебно Француските енциклопедисти, тврделе дека хипотезата за Бога веќе не е потребна во обидите да се објасни животот или потеклото на свемирот. Меѓутоа се соочиле со проблем, бидејќи во времето на просветеност, во кое мислеле дека идејата за Бога е …

БОГОЈАВЛЕНИЕ – ВОДИЦИ

Празникот водици се слави по повод Христовото крштевање во реката Јордан, и настанот кој тогаш се случил кога се открило Светото Тројство. Во евангелието по Матеј е забележано ова: „И штом се крсти, Исус веднаш излезе од водата. Одеднаш Му се отворија небесата, и Го виде Духот Божји да слегува како гулаб и да се …

КОПНЕЖ ЗА ВЕЧНОСТ

На почетните страници од Библијата е прикажан почетокот на човечкиот род и неговите корени.„Потоа рече Бог: Да создадеме човек според нашиот образ и подобие како што сме Ние…”(1Мој.1.26). Бидејќи сме создадени со посебна цел, што подразбира сличност и заедница со Бог, на некој начин мораме да имаме потреба од Него. Создадени сме така,да немаме целосен …