Текстови

Теологија-општо

ЗАКОНОТ И БЛАГОДАТТА

„По благодат сте спасени, преку вера,и тоа не е од вас самите – тоа е Божји дар! Не од делата, за да не се фали некој“ (Ефесјаните 2,8,9). Благодат значи незаслужена милост. Божјиот Закон не гонеше да не убие заради нашиот грев, а ние побегнавме на Голгота и баравме милост од Христа. Значи Христос ни

Каде е Бог кога ќе се појави зло?

Додека се обидувал да замисли како Бог теши, писателот М.Е. Парс својата мисла ја изразил со следните прекрасни зборови: „Дете на мојата љубов ,потпри се цврсто! И дозволи ми да ја почуствувам тежината на твојата грижа. Го знам твојот товар, зошто јас сум го вообличил. Јас го ставив во своја рака и сторив од него

ОД ЦЕЛО СРЦЕ

“Ќе Ме барате и ќе Ме најдете кога ќе Ме побарате со цело свое срце”. (Еремија 29,13). Многумина се потпираат на некоја лажна надеж, на надеж без вистински темел. Кога изворот не е чист, тогаш ниту водата која тече од него не е чиста. Очистете го изворот и ќе имате чиста вода. Ако срцето е

Живот после смртта?

Дали има живот по смртта? Што се случува со човекот кога ќе умре? Што не учи Библијата за тоа? Павле јасно кажува: „Зошто сам Господ ќе слезе од небото со заповеднички повик, со глас на архангел и со Божја труба, и мртвите во Христа ќе воскреснат први.“ (1 Солуњаните 4,16). Библијата буквално учи дека смртта

Што прави верата?

Тешко е да се замисли колку се тешки страдањата на оние што не веруваат во живиот Христос и немаат вера во Бога кој е љубов и кој на крај се изведува на добро. Верата во Христа не ја опфаќа само надежта во животот што ќе дојде, туку создава доверба во Божјата потпора и водство во

РОДЕН ОД ОТЕЦОТ

ОТКРИТИЕ НАД ОТКРИТИЈАТА Денеска во светот повеќе од кога и да е се расправа за личноста на Исуса Христа. Се уште можат да се слушнат и различни мислења. Некои во него гледаат еден од многуте великани како што биле Буда, Платон, Заратустра, Августин или Лутер. Повеќето историчари ја признаваат неговата улога и неговото влијание во

ПОД ХРИСТОВИТЕ КРИЛЈА

Еден шумски работник во Австралија си изградил на работ од една шума самечка дрвена куќичка. Тоа било обична шумска колиба, но за него негов единствен ден. Еден ден, кога се вратил, видел тажна сцена: шумски пожар ја зафатил и неговата куќичка и ја уништил. Останале само јагленосани греди и неколку поцрнети остатоци од метал. Потресен,

ОПИС НА МОЈСЕЈ

“Не се појави веке пророк во Израел еднаков на Мојсеј.” Бил дете на робови и син на кралица. Роден во колиба, а живеел во палата. Роден е во сиромаштво, а растел во големо богатство. Бил водач на народ, а пастир на овци. Бил најголем воин, а најкроток човек. Се школувал на дворот на фараонот, а

ОД КАДЕ ГРЕВОТ СТРАДАЊАТА И СМРТТА

Ние живееме на свет каде што има многу беда, страдања, жалост и солзи – на свет каде што владеат болест и смрт. Стравот, омразата и недовербата во човечките срца предизвикуваат злосторства, војни и крвопролевања. Луњите, поплавите, земјотресите, несреќите на копно, во воздух и на водите, се чести појави. Мнозина се прашуваат зар Бог не можел

ОД КАДЕ СУМ ЗОШТО СУМ, И КАДЕ ОДАМ?

Овие прашања се многу честа тема за разговор на многумина кои размислуваат каде води патот по кој чекориме? ОД КАДЕ СУМ? Според биолошкиот процес ќе речеме дека нас не родиле нашите родители. Но ако се запрашаме за нашите прародители, кој ли нив ги создаде кога тие немаат ниту мајка ни татко како нас? На прв