Александра Методиева

Колку е корисен маргаринот?

Во почетокот се сметало дека маргаринот е корисен затоа што има поголема содржина на полинезаситени масни киселини од путерот. Некои видови на маргарин имаат П / С однос поголем од 4,0. Меѓутоа, поголем број на маргарини не претставуваат природни производи. Овие популарни производи типично се создадени од растителни масла, како што е пченкарното масло,кое се

Дали сте термометар или термостат?

Кога размислувате за тоа како реагирате или одговарате на околностите на работа или во кругот на вашите пријатели и семејство, дали вие сте тип на личност на која лесно се влијае – термометар кој ја мери температурата? Или, сте тип на личност која влијае врз другите – термостат кој ја менува температурата? Можеби работите со

Осмелете се да бидете!

Кога почнува нов ден, осмелете се да се смеете благодарно. Кога има темнина, осмелете се да бидете први што ќе донесете светлина. Кога постои неправда, осмелете се да бидете први да ја осудите. Кога нешто ви изгледа тешко, осмелете се да го направите секако. Кога животот изгледа дека ве соборува, осмелете се да возвратите. Кога

Белковини

Белковините се откриени како класа на хранливи материи во 1838 год. До тогаш исто така е утврдено дека белковините се поврзани со сите живи организми на Земјата. Вебстер укажува дека самиот збор “ protein “ е изведен од грчкиот корен “ protos “ што значи “ прв “. Нашето разбирање за белковините пораснало со текот

Дали е вашата колиба запалена?

Си била една приказна за еден човек кој бил на еден брод и кого го снашла страшна бура. Неговиот брод се превртел и тој завршил на еден напуштен остров сосем сам. Поминувале недели, и тој се чувствувал толку очајно, толку избезумено. Не ни помислувал дека некогаш ќе биде пронајден. Тој се молел секој ден, но

Прекумерната и неурамнотежена исхрана предизвикува голем број на болести и смртни случаи

Најчести причинители на болести и смртни случаи Исхраната има клучно влијание врз здравјето Пет од десетте водечки причини на болестите и смртните случаи се поврзани со исхраната ( болести на срцевите артерии, рак, удар, дијабетес и артериосклероза). Следните три се поврзани со прекумерното внесување на алкохолот (цироза на црниот дроб, несреќни случаи и самоубиства). Прекумерната

Активирајте ја верата наместо стравот

Ние имаме многу можности да се грижиме секој ден и да живееме во страв, од финансиски грижи до грижи за здравјето на нашата фамилија и деца, списокот може да оди до бесконечно! Но дали знаете дека верата и стравот имаат нешто заедничко? И двете не тераат да веруваме дека нешто ќе се случи што ние

Со сета своја моќ!

“Што и да имаш намера да правиш, прави го со целата своја сила….“ (Проповедник 9,10) Дали си плодоносен и продуктивен токму онаму каде што си денес? Дали правиш се што е во твојата можност? Многупати си мислиме,“Кога ќе најдам подобра работа ,тогаш ќе почнам да работам напорно.“,“Штом ќе оздравам, тогаш ќе се расположам и ќе

Уметноста на бракот

Добриот брак мора да се создаде. Во бракот малите нешта стануваат големи нешта. Во бракот никогаш не е прекасно да се држите за рака. Во бракот убаво е да си кажете Те Сакам барем еднаш во денот. Никогаш не заспивајте налутени. Имајте чувство на взаемни вредности и заеднички цели. Заеднички соочувајте се со светот. Формирајте

Бидете благослов некому денеска

“Великодушниот човек ќе успее, оној кој ги освежува другите и самиот ќе биде освежен“. (Мудри изреки 11,25) Дали ви е потребна сила и охрабрување за да издржите во време на неволја? Можеби поминувате низ големо разочарување или некоја тешка ситуација моментално. Ве предизвикувам, не седете сожалувајќи се или да дозволите околностите да ве надвладеат. Една