Александра Методиева

ТАЖНО Е, ЗАР НЕ?

ТАЖНО Е како 10 денари изгледаат многу кога ќе се понесат на црква, но толку малку кога се ќе се понесат во продавница. ТАЖНО Е колку долго изгледа кога му служиме на Бог еден час, но колку брзо поминуваат 60 минути во еден фудбалски натпревар. ТАЖНО Е колку долго изгледаат неколку часови поминати на црква,

Совршен мир

Си бил еднаш еден крал кој понудил награда за уметност за да се наслика најдобрата слика за мир. Многу уметници пробале. Кралот погледнал во сите слики, но имало само две кои навистина му се допаѓаат и мораше да избере помеѓу нив двете. На едната слика беше насликано мирно езеро. Езерото беше совршено огледало за мирните

Приказната за бамбусот – Не се откажувајте…

Еден ден одлучив да се откажам… Се откажав од мојата работа, мојата врска, мојата духовност… Сакав да се откажам од мојот живот. Отидов во шумата да разговарам за последен пат со Бог. „Господе“, прашав, „Можеш ли да ми дадеш една добра причина да не се откажам?“ Неговиот одговор ме изненади… „Погледни наоколу“, Тој рече „Дали

Не пропуштајте

Човекот прошепоти: „Господе, прозбори ми” и тогаш птица пропеа. Но. човекот не слушна. Тогаш човекот извика: „Господе ,прозбори ми” и молња се спушти низ небото. Но, човекот не слушна. Човекот погледна наоколу и рече:„ Господе,дозволи ми да те видам” и ѕвезда светна сјајно. Но, човекот не забележа. Човекот извика: „Господе, покажи ми чудо!.” и живот

26 чувари

Еден мисионер ја раскажуваше оваа приказна додека ја посетил домашната црква во Мичиген. „Додека служев во една полска болница во Африка, секои две недели патував со велосипед преку џунглата до најблискиот град за резерви. Ова беше патување од два дена и имаше потреба од кампување преку ноќта на половина пат. На едно од овие патувања,

Силата на позитивното мислење

Една стара легенда раскажува за тројца мажи, кои носеле секој по две вреќи. Но теретот не го чувствувале подеднакво. Вреќите им биле, едната од напред, а другата од назад, виселе обесени на дрвена мотика на рамената. Го прашале првиот човек што има во вреќите. Одговорил: „Сите мои успеси, сите добри дела на моите пријатели, сите

Божја торта

Понекогаш се прашуваме, „Што направив за да го заслужам ова?“ или „Зошто Бог го дозволува ова на мене?“. Еве одлично објаснување! Ќерката и раскажува на мајка и како се и оди наопаку, како паднала на алгебра, дечкото и раскинал, а најдобрата другарка се сели. Во меѓувреме, мајка и прави торта, и ја прашува ќерка и

АТЕИСТ ВО ШУМА

Се шетал атеист во шумата. „Колку величенствени дрвја!“ „Колку моќни реки!“ „Колку прекрасни животни!“ Си рече тој себе си. Како што одел покрај реката, слушнал шушкање во грмушките позади него. Се свртел да погледне. Видел 7 стапки висока гризли мечка како трга накај него. Тој почнал да трча колку што може побрзо по патеката.Се свртел

Утре изутрина

“Утре изутрина“ почна хирургот, “Ќе ти го отворам срцето…“ “ Ќе го најдеш Исус таму,“ го прекина момчето. Хирургот погледна, вознемирено рече “Ќе го пресечеме и отвориме“ тој продолжи, “да видиме колкава штета е направена… “ “но кога ќе го отворите моето срце, ќе го најдете Исус таму,“ рече момчето. Хирургот ги погледна родителите, кои

Абортус

Си бил еден проповедник и неговата жена кои биле многу,многу сиромашни. Тие имале 14 деца. Таа сега открила дека е бремена со 15 то, живеат во невидена сиромаштија, земајќи ја обѕир нивната сиромаштија, дали би им препорачале да направат абортус? Таткото е болен од сифилис, мајката има туберкулоза, тие имаат 4 деца, првото дете е