Текстови

НА БРЕГОТ НА ГОЛГОТАТА

ОВОЈ БРЕГ Е ПУСТ И ЛАДЕН,НАСЕКАДЕ РАСТЕ КАМЕН СИВ,
ГОЛГОТА СВЕТОТ МУ ДАДЕ ИМЕ,А КОЈ ЗА ТОА Е КРИВ?
НА НЕГО НЕМА СЈАЈ, А ГО ЗНАЕ СИОТ СВЕТ,
ЗОШТО ТУКА Е ГОСПОД ИСУС НА КРСТОТ РАСПЕТ.

ЈАС ГО ГЛЕДАМ БОЖЈИОТ СИН,А НЕ ТОЈ КАМЕН СИВ,
ЗОШТО ТОЈ ЗА МЕНЕ НА ГОЛГОТАТА РАСПЕТ Е ЖИВ.
ОД ГРОБОТ ДА МЕ СПАСИ ТОЈ НОСИ ТРНЛИВ СПЛЕТ,
И СВЕСНО НА КРСТОТ ПОЈДЕ ВО ГРОБ ЗА ЦЕЛИОТ СВЕТ!

И НЕМА ПОДОБРО ЗА МЕНЕ ОД МЕСТОТО ТОА СО ПРАВ СИВ,
ЗА СПАСЕНИЕТО МОЕ БОГ ГОДАДЕ СИНОТ ТУКА ДА БИДЕ ЖИВ.
ГОЛГОТА СВЕТОТ МУ ДАДЕ ИМЕ РАСПНАТ Е ТОЈ ТУКА ЗА СПАС,
ВО НЕГО ГЛЕДАМ О КОЛКУ,ТОЈ НЕ ЉУБЕЛ НАС.

ОД ГОЛГОТАТА ГРОБОТ ГО ГЛЕДАМ ЈАС И СТРЖАРИ ВО СТЕГ,
НО,КОЈ Е ОНОЈ СТРЖАР ВО БЕЛО КАКО СНЕГ?
ГАВРИЛО ОД НЕБО СЕ СИМНА ГО ОТКРИ КАМЕНОТ СИВ,
И ХРИСТОС ТОГАШ СТАНА ДА БИДЕ ВЕЧНО ЖИВ.

ХРИСТОС ИДЕНЕС ЖИВЕЕ И МОЖЕ ДА НЕ СПАСИ НАС!
О ДОЈДИ,ДЕНЕС ДОЈДИ,ВО ХРИСТОС НАЈДИ СПАС
ЖИВОТ НОВ ОТПОЧНИ ТИ,НА ГРЕВОТДА Е КРАЈ!
СО ХРИСТОС ПОЈДИ КОН ВЕЧНА СЛАВА И СЈАЈ.

ПРЕВОД:В.С. ЛИСАВ | СОСТАВИЛ:Д.С.