Текстови

Свет

МОЛИТВА ЗА ТОГО – 1 Декември

Милиони адвентисти овој викенд ќе се молат за двајца свои членови кои се погрешно обвинети и затворени во западноафриканската држава Того.Адвентистичкиот пастор Антонио Монтеиро и Бруно Амах беа приведени во март, кога еден граѓанин на Того имплицираше дека се наводно вмешани во мрежа на нелегална трговија со човечка крв. Црквата изјави дека полицијата во Того

150 години Адвентисти

Христијанската Адвентистичка Црква – црква на седмиот ден (Seventh-day Adventist Church) означи 150 години од постоењето на своето име на 01.10.2010 г. Во 1860 г. пионерите на Црквата се собрале во Батл Крик, Мичиген и одбрале име за движењето кое имало околу 2500 приврзаници во северно-источниот дел на САД и југо-источниот дел на Канада.. Денес

Тед Вилсон, нов претседател на Адвентистичката Црква

Тед Вилсон, досегашен потпретседател на Генералната Конференција на Адвентистичката Црква е избран за нов претседател. Доаѓа на местото на Јан Полсон кој ја вршеше оваа функција од 1999 г. Неговото назначување се случи за време на 59 сесија на Генералната Конференција која се одржува во Атланта, Џорџија, САД од 23.06 до 03.07 2010 г. 60

Иницијативата “Следи ја Библијата“ пред комплетирање

Копија од Библијата напишана на 66 јазици – по еден за секоја книга од Битие (1 книга Мојсеева) до Откровение е пред комплетирање на своето патување. Иницијативата “Следи ја Библијата“ е стартувана на состаноците на Адвентистичката Црква во Манила, Филипини во 2008 г. Во секоја земја каде поминала оваа Библија локалните црквени водачи известуваат за

Извинување

Водачите на Светската Лутеранска федерација (Lutheran Word Federation, LWF) планираат да се извинат поради прогонството на анабаптистите од страна на своите предци од 16век. Анабаптистите се верски реформатори чии наследници денес ги вклучуваат, покрај останатите, менонитите и амишите. “Бараме простување – од Бога и од нашите менонистичките браќа и сестри – поради злото кое им

Хаити – нови информации

Тим на хуманитарни работници на Црквата на Адвентистите на седмиот ден се на пат кон границата на Доминиканската Република и се очекува денес да пристигнат во Хаити. Првиот бран на помош носи медицински материјали и добра за итни случаи во земјата која беше погодена од катастрофалниот земјотрес од 7 степени по Рихтер и го остави

Земјотрес во Хаити

Катастрофален земјотрес од 7 степени според Рихтер го погоди јужен Хаити. Според владата на Хаити ова е најјакиот земјотрес кој некогаш ја погодил оваа карибска земја. Раководството на Христијанската Адвентистичка Црква изрази загриженост за милионите Хаиќани кои се погодени од овој земјотрес. “Знаеме дека ќе има големи потреби во наредните денови“ – изјави Израел Леито,

ГЕРМАНИЈА ГО ПОТВРДИЛА НЕДЕЛНИОТ ЗАКОН

Работата на продавниците во недела го крши посебниот закон за заштита на неделата според уставот на Германија. Минатиот вторник одлучил Уставниот суд на Германија. Работата на продавниците дозволено е само во посебни случаеви, одлучил Уставниот суд на Карлсшуе прифакајќи ја тужбата на германските цркви против либерализација на работа во недела во сојузната покраина Берлин, каде

Еден милион оброци

Адвентистите на седмиот ден во Интер-Америка помогнаа да се нахранат еден милион од луѓето со најголеми потреби во нивните градови и заедници на 10 октомври на вториот регионален годишен “Ден на Добрина и Сочуство“, направен за да промовира свесност за гладот. Два американски долари или помалку донираше секој член на Црквата во регионот, кој беше

КРШТЕВАЊЕ ВО НОВИ САД

Во преполната сала на Христијанската Адвентистичка црква во Нови Сад на 25.04.2009год. шест млади особи ги предадоа своите животи на Христа. Младите кои беа крстени се од Адвентистичката гимназија Живорад Јанковиќ. Во овој број на крштеници беше и Михаилова Радица од Кавадарци. Целата програма таа сабота беше посветена на младите крштеници. Учесниците на богослужението кои