Текстови

Вести

ЗАШТИТА НА СЛОБОДНА НЕДЕЛА

MEPs покрената Пишана Декларација Секретаријатот на COMECE, Протестантската црква во Германија (ЕКD) и Црквата во Англија ја поздравија иницијативата на неколку Членови на Европскиот Парламент да ја прашаат Куќата да одлучи за Пишаната Декларација **за заштита на слободна недела како есенцијален столб на Европскиот Социјален Модел и како дел од Европското културно наследство**. Таквата декларација

ДОБРИ ВЕСТИ ОД ОКРУГОТ СКОПЈЕ

Верниците од Скопје во сабота на 28 март 2009 година собрани од целиот округ имаа можност да го обноват својот завет со Господа и да заеднички учествуваат на обредот Вечера Господова. За време на вториот дел родителите Ристе и Весна Велкови од Скопје го донесоа својот новороден син Ренато (што во превод значи повторно роден,

ДВЕ РАДОСТИ ВО ЕДЕН ДЕН

На ден 18.04.2009 година во Кавадарци ни гостуваше Јоже Авшар од Словенија со неговата сопруга. Присутните има предност да слушаат едно од неговите животни искуства. А попладне младинското богослужение беше крунисано со крштевање од страна на Ванчо Шатевски од Пехчево. Кога проповедникот Томе Божинов после крштевањето апелираше и за другите кој не сториле завет со

Новиот претседател на Јамајка – адвентист

На 26 февруари адвентист стана новиот претседател на Јамајка. На церемонија на која присуствувале илјадници и пренесувана низ целата држава Патрик Линтон Ален стана шестиот претседател на Јамајка. На церемонијата учество земаа и бендот на одбранбените сили на Јамајка свирејќи ја националната химна и хор од Северниот Карибски универзитет, сопственост на адвентистичката црква. Ален бил

ПРЕДАВАЊА ВО СКОПЈЕ

Во организација на издавачката куќа “Знаци на Времето“ од Скопје од 11-15 март 2009 година во салата на домот на АРМ во Скопје се одржаа здравствени предавања под наслов “Сkриени тајни во човекот и науката“ во кој учество зеде предавачот Др. Б.М. од Бања Лука (Босна и Херцеговина). Др. Б.М. кој е автор и водител

Кризата продолжува …

Финансиската криза која денес владее е најтешка после онаа од 1930 година и е поинаква од сите. Автомобилската индустрија има најголеми загуби во денешната светска криза, по стапките на другите автомобилски компании деновиве и германскиот автомобилски произведувач „Опел“- кој е фирма ќерка на американскиот „Џенерал Моторс“ кој меѓу првите побара финансиска инјекција, побара од германската

БИБЛИЈА НА 66 ЈАЗИЦИ ОДИ НА ПАТ ОКОЛУ СВЕТОТ

Во склоп на есенското заседание на Генералната конференција во Манила една посебна Библија тргнала на двогодишно патување по сите шест континенти, кое би завршило 2010 година на општото заседание на Генералната конференција во Атланта (САД). Библијата е со димензии 30×45 цм поврзана во кожа и ги содржи 66 книги, а секоја напишана на посебен јазик.

СЕМИНАР ЗА КОЛПОРТЕРИ И МИСИОНСТВО

Во саботата на 24 јануари во организација на одделението за мисионство при македонската мисија во црквата Влае во Скопје, се одржа еднодневен семинар за колпортери и мисионство во присуство на поголем број на верници од Скопје и на другите месни цркви од Македонија. Гости на семинарот беа директорот на издавачката куќа „ Препород„ од Белград,

Прошетка на младите во Прилеп, Битола и на Пелистер

Група млади од Кавадарци во Саботата ја посетивме црквата во Прилеп. Таму освен нас гостуваше и познатиот кларинетист Илија Ампевски. Тој ги вооудешеви прилепчани со својот кларинет и животното искуство кое го зборуваше. И овој пат тие ја покажаа својата гостопримливост на дело. Вечерта продолживме во Битола. Покрај топлата печка во црквената просторија се отворија

Што ли не очекува во 2009 година?

Еве веќе неколку дена зачекоривме во 2009 година. Еуфоријата која владееше во среда вечерта помина. Си посакавме едни на други здравје, среќа, љубов, радост, пари и уште многу други желби. За некои 2008 година ќе ја паметат како година со многу успеси и среќа, но за други луѓе таа беше година на многу неизвесности: војни,