Текстови

Кавадарци

60 ГОДИНИ УСПЕШЕН БРАК

На ден 18.12.2009 година навршија 60 години од бракот на Елена и Ристо Кочовски. Поради тоа во месната црква во Кавадарци беше организирана соодветна церемонија со цел да се одбележи овој настан што не е многу чест во ова време. Ристо Кочовски е роден на 22.12.1919 година во Струга, а детството и младоста ги минува

МЛАДИТЕ ОД КАВАДАРЦИ ВО АКЦИЈА

Да се биде млад во Христијанската Адвентистичка Црква во Кавадарци е голема привилегија но и одговорност.. Нема потреба локалниот проповедник да ги мотивира младите да излезат во центарот на градот за да го поканат месното население на серијата предавања што ќе се одржат под мотото “ЧОВЕК ЗА СИТЕ ВРЕМИЊА“ од 6 до 12 декември. Младите

Семинар за саботна школа

На ден 17.10.2009 во Кавадарци се одржа семинар за саботна школа. Предавач на овој семинар беше пасторот Игор Босниќ од Србија кој воедно е водач за саботна школа во Југоисточната Унија при адвентистичката црква, а исто така збор зема и пасторот Томе Божинов од Кавадарци. На овој семинар гости беа водачите на саботна школа и

Извештај – ПОДАЈ РАКА

Општо за проектот “ПОДАЈ РАКА!“ Во периодот од 18 до 26 Август во Кавадарци се одржа еден од најголемите христијански хуманитарни проекти во рамките на Христијанската Адвентистичка црква. Настанот под мотото “ПОДАЈ РАКА!“ беше насочен кон борбата против пороците и тоа во прв ред дрогата, алкохолот и пушењето. Целта на целокупниот настан беше да им

ДЕТСКИ СОБОР ВО КАВАДАРЦИ

Преполна сала, детски џагор. Најмладите од цела Македонија имаа за чест да го прослават Бога со своите детски гласови пред мноштвото дојдени верни во Кавадарци. Од пораките кои ги упатија децата преку нивната програма многу срца беа допрени и денот 16.05.2009 ќе остане во сеќавање.

ДВЕ РАДОСТИ ВО ЕДЕН ДЕН

На ден 18.04.2009 година во Кавадарци ни гостуваше Јоже Авшар од Словенија со неговата сопруга. Присутните има предност да слушаат едно од неговите животни искуства. А попладне младинското богослужение беше крунисано со крштевање од страна на Ванчо Шатевски од Пехчево. Кога проповедникот Томе Божинов после крштевањето апелираше и за другите кој не сториле завет со

Прошетка на младите во Прилеп, Битола и на Пелистер

Група млади од Кавадарци во Саботата ја посетивме црквата во Прилеп. Таму освен нас гостуваше и познатиот кларинетист Илија Ампевски. Тој ги вооудешеви прилепчани со својот кларинет и животното искуство кое го зборуваше. И овој пат тие ја покажаа својата гостопримливост на дело. Вечерта продолживме во Битола. Покрај топлата печка во црквената просторија се отворија

Извештај од животното искуство на Илија

Беше вистинска привелегија и охрабрување да се слушне со свои уши, искуството на Илија Ампевски. Да се биде во Божја присутност заштитен од злите сили на сатаната е идеал и привелегија на секој христијанин. Во една прилика кога Господ Исус Христос се преобразил пред Јован, Јаков и Петар, Петар извикал дека добро е да направат

Извештај од викенд евaнгелизацијата

Три вечери по ред говорникот Ѓорѓи Трајковски ја изнесуваше Божјата порака на еден современ начин, прилагодлива за секое уво да ја разбере Божјата намера за човекот. Иако салата беше полна бројката не беше задоволителна ако го споредиме со 30 илјадитното жителство кое живее во Кавадарци. Затоа за оние кои беа спречени да дојдат им овозможуваме

Крштевање 22.11.2008

Во преполната сала на Христијанската адвентистичка црква во Кавадарци на ден 22.11.2008 година со библиско крштевање беа крстени 3 млади особи.Тие ја изразија својата љубов на Господа заветувајќи се со послушност и преданост кон неговата света волја. На свеченоста беа присутни гости од неколку цркви од Македонија.Крштевањето го изврши пастор Томе Божинов, а пригодни зборови