Текстови

Верувања

НОВАТА ЗЕМЈА

„А ние, според неговото ветување, очекуваме нови небеса и нова земја, во кои пребива правдата” (2. Петрово 3,13) Светата книга, Библијата, преполна е со ветувања за новата Земја која Бог ќе им ја даде во наследство на спасените. Господ преку пророците објавува: „Зашто, еве јас создавам нова небеса и нова земја. Поранешните веќе не ќе

КОЈА Е ВИСТИНСКАТА ЦРКВА?

Во светот денес има повеќе од илјада разни религии, од кои повеќето се христијански вери. Само во САД има повеќе од триста разни христијански цркви у групи. Интересно е што секоја од тие тврди дека е ,,вистинската црква”. Секако, тоа не може да биде вистина, бидејќи читаме во Светото Писмо, дека двајца не можат да

КОЈ МОЖЕ ДА ЈА ОТКРИЕ ИДНИНАТА?

Давид бил многу зафатен. Требало да го фати авионот, имал толку малку време само да и телефонира на својата сопруга Ана и да и каже кога ќе се врати. Но Ана чуствувала дека нешто не е во ред. Не можела тоа да го објасни, тоа било некое чудно чуство. Го молела својот сопруг да не

Библијата за матните води на спиритизмот

Верувањето во задгробен живот, во бесмртна душа или во бесмртен дух, создало извонредно плодна почва на која никнала и се развила една недосеглива појава која е целосно надвор од нашиот рацио и која станува се поинтересна и попривлечна за денешниот човек. Станува збор за спиритизмот (spirit – дух) кој произлегува од кошот на окултните појави

ВИДОВИ СВЕТОГЛЕД

Иако можеби се чини дека на некои луѓе не им пречи филозофијата како го сфаќаме и согледуваме светот во кој живееме, сепак, сепак нашиот светоглед во голема мера го одредува нашиот поглед и однос кон нашиот свет, кон Бога и кон ближните. На пример, некои Хиндуси веруваат дека во кармичкиот циклус на реинкарнација треба да

КРШТЕВАЊЕ НА ДЕЦАТА

Човекот не се раѓа како христијанин, тој тоа станува подоцна. Бог уште од самиот почеток и препуштил на човековата слободна волја да избере меѓу животот и смртта. Неговата одлука да му служи на Бога и да се подготвува за небесното царство јавно се изразува со крштевање. Исус вели: Оној што поверува и што ќе се

Христовото вознесение

Целото небо го очекувало тој триумфален момент кога Христос требало да се врати кај Својот Татко. Ангелите дошле да го примат Царот на славата и триумфално да Го придружат до небото.Откако ги благословил Своите ученици, Исус се одвоил од нив воздигнувајќи се кон небото. На тој пат го следело цело мноштво на заробеници кои станале

ПРОГОНСТВО НА БИБЛИЈАТА И НЕЈЗИНИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Во историјата на човештвото не се памети повеќе прогонувана и уништувана книга од Библијата. Но сепак таа останува најпреведуваната и најчитаната книга на светот. Вистинитата сторија на еден брачен пар Тимотеј и Маура кои биле само неколку кратки недели во брак. Кажи му Тимотеј, те молам! Викала Маура, проколнувајќи го својот маж. Кажи му каде

АНГЕЛ ОТПАДНИК

Библијата кажува дека сатаната постои и дури и дури дека дошол од небото. Исус им рекол на своите уценици: „Јас го видов сатаната како падна од небото како молња„ (Лука 10,18). За паѓањето на тој најголем ангел кажува апостол Јован: „И фрлена беше големата ламја, старата змија, која се вика ѓавол и сатана, која го

НЕВИДЛИВИОТ СВЕТ НА АНГЕЛИТЕ

Луѓето се уште малку знаат за планетата на која живеат. Се уште многу повеќе го има она што не може да се види отколку она што се гледа. Да го замислиме само неизмерниот број на атомите што се наоѓаат во воздухот. Без сомнение, тие постојат иако се невидливи. Ни самиот воздух не може да се