Текстови

Верувања

САБОТАТА-БОЖЈИ ЗНАК И БОЖЈИ ПЕЧАТ

Среде верскиот хаос што постои денес во светот, многубројните верски заедници, чијшто број постепено се зголемува, човек со право може да се запраша која од нив е вистинска Божја црква на која треба да и припаѓа како верник.Постои ли некаква можност, нешто или некој кој ќе ни помогне позитивно да ја разрешиме таа дилема за

Дали Христос е Бог?

Кај современиот човек во денешно време, чувството за вечност и бесмртност често пати е парализирано. Заробен и успиен во метафизичкиот и етички релативизам, современиот човек своите размислувања за животот често пати ги завршува во безсмисленост и безнадежност. Но, кога ќе се разбуди од тој кошмарен сон и кога ќе почне да ја насетува волшебната реалност

И ЌЕ ИМА ЗНАЦИ…

И ќе има знаци….“И ќе има знаци на сонцето, на месечината и на ѕвездите; а на земјата народите ќе бидат опфатени од страв и збунетост од бучењето и од морските бранови; луѓето ќе умираат од страв, од исчекувањето на она што ќе го снајде светот, зашто небесните сили ќе се затресат. И тогаш ќе го

ОПАСНОСТ ОД ШПЕКУЛАТИВНИ ЗНАЕЊА

Едно од најголемите зла кои ја следат потрагата по знаење и истражувањето на науката е наклонетоста да се издигнува човечкиот ум над неговата вистинска вредност и над неговата вистинска улога. Мнозина се обидуваат да судат за Создателот и неговите дела според нивното несовршено познавање на науката. Тие настојуваат да ја спознаат природата и својствата и

САБОТАТА НИЗ ВЕКОВИТЕ

1.век од нашата ера Скоро сите цркви ширум светот ја слават светата тајна (Господовата вечера)секоја Сабота во седмицата.(Sokrates Scholastikus,Ecc.History)Потоа духовното семе Аврамово(христиј.) побегнале во Пела, на другата страна од Јордан, каде пронашле сигурно засолниште, и можеле да му служат на својот Учител и ја држат неговата Сабота.(Eusebius Ecclesiastical historu) Филон,филозоф и историчар, тврди дека тој

СТО ФАКТИ ЗА САБОТАТА

1. По шест дена работа во седмицата на создавањето на Земјата, Бог си починал во седмиот ден (1Мој.2,1-3) 2.Оваа вистина го потврдила тој ден како Божји ден за одмор, или сабота. Името сабота значи ден за одмор. Денот во кој се родило бебето подоцна станува негов роденден. Така и седмиот ден, денот во кој бог

Грев

Нигде ниту во една друга литература проблемот со гревот не е толку внимателно обработен како во Библијата. Нејзините први страници графички го отсликуваат влегувањето на гревот во историјата на човештвото, а нејзините завршни страници победоносно го објавуваат бришењето на гревот од целата вселена. Помеѓу почетокот и крајот е опишана постојаната борба на човекот со гревот