Текстови

40 дена молитва

Примерот за молитва што ни го даваат Исус и учениците – Ден 10

Често го гледаме Исуса како се моли за време на својата овоземна служба. Откако го поучувал големото мноштво и ги исцелувал нивните болести, за Него се вели: „А Тој се повлекуваше во пустината и се молеше” (Лука 5,16). Лука известува дека пред повикувањето на дванаесетмината одел да се моли: „Во тие дни се искачи на

Духот во нас ја буди желбата за молитва – Ден 9

Кога ќе бидеме крстени со Светиот Дух во нас почнува да расте длабока внатрешна желба да бидеме поврзани преку молитва со нашиот Небесен Татко. „А врз Давидовиот дом и врз Ерусалим ќе излеам милостив и молитвен дух. И ќе гледаат на Оној Кого го прободија; ќе тажат над Него како над единец; ќе го оплакуваат

Духовното крштевање и Второто Христово Доаѓање – Ден 8

Радосната вест за денес гласи дека Исус доаѓа наскоро! Не го велам ова само поради терористичките напади, светските судири, појавите на епидемија или поради природните катастрофи; сето тоа укажува на скорото Христово доаѓање. Сепак, постои нешто друго што уште повеќе нè уверува дека Христовото доаѓање е толку близу. А тоа е што Тој нè поттикнува

Крштевање со Светиот Дух и позниот дожд – Ден 7

Од животна важност е секој ден да го искусиме крштавањето со Светиот Дух во вид на ран дожд за духовно да растеме до таа мера да можеме да го примиме благословот на позниот дожд на Духот, кој нè подготвува за конечната криза и за Христовото доаѓање. Меѓутоа, мнозина не го сфаќаат ова и мислат дека

Ожалостување на Светиот Дух – Ден 6

Постојат дела кои, ако ги правиме, можат да го ожалостат Божјиот Дух: „И не жалостете Го Светиот Дух Божји, со Кој сте запечатени за денот на избавувањето” (Ефесјаните 4,30). Ако не го бараме секојдневно и не соработуваме прифаќајќи го Неговото водство, Неговата сила ќе исчезне од нашиот живот, а нашето христијанско искуство ќе заслабне. Бог

Крштевање со Светиот Дух и послушноста – Ден 5

Постојат две причини за крштавање со Светиот Дух. Првата се состои во потребата потполно да го отсликуваме Исуса во сопствениот живот: „Зашто е очигледно дека сте Христово писмо, составено преку нашата служба; напишано не со мастило, туку со Духот на живиот Бог; не на камени плочи, туку врз плочи – на човечките срца” (2. Коринќаните

Христос во вас – ден 4

Кога верникот ќе се крсти со Светиот Дух, тој потполно го воведува Христа во својот живот. Исус тоа го прорекол кога на своите ученици им го ветил Утешителот кој ќе го прати Таткото за да живее меѓу нив: „И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде

Благослови од крштавањето со Светиот Дух – Ден 3

Што се случува кога му се молиме на Бога за крштавање со Светиот Дух? Еве неколку примери на промени кои се случуваат кога сме исполнети со Светиот Дух: (1) Јакне желбата да ја проучуваме Божјата реч; (2) молитвениот живот станува поисполнет; (3) длабоко е каењето поради гревовите; (4) промени во начинот на живеење и работење.

Крштевање со Духот по денот Педесетница – Ден 2

Исус ветил дека своите следбеници ќе ги крсти со Светиот Дух, зашто само така ќе станaт ополномоштени за да му ја однесат веста на Евенгелието на овој свет: „Еднаш кога ги собра, Тој им заповеда: ‘Не оддалечувајте се од Ерусалим, туку чекајте го ветувањето од Отецот што сте го слушале од Мене: Јован крштаваше со

Два вида на дејствување на Светиот Дух – Ден 1

Поимот крштавање со Светиот Дух подразбира постоење на два вида на дејствување на Духот. Едниот нè наведува да го прифатиме Христа и да бидеме крстени во вода. Тоа дело на Духот важи за сите. Второто дејствување на Духот се огледува во исполнувањето на христијанинот со Христовото присуство, за да можат тој или таа да живеат