Текстови

ЗАБАВНА НОТА ВО СЕКОЈДНЕВИЕТО

Уморни сте и незадоволни бидејќи животот не ви носи нови возбудувања и целосно се претворил во рутина? Понекогаш и одлучувате нешто да промените, но кон одлуката не се придржувате претерано долго. Наместо секогаш да ги повторувате истите грешки и да донесувате драматични одлуки кон кои нема да може да се придржувате, обидете се да ги следите овие совети кои би требало да бидат забавни, што ќе помогне кон нивно придржување.

*СМЕЈТЕ СЕ ПОВЕЌЕ

Секој ден погледнете се во огледало и дарувајте си задоволна и блага насмевка.

*ОДМОРАЈТЕ СЕ ДОВОЛНО

Ако не можете да се навикнете на идејата дека ништо не правите и тешко ви е да се одморате – најдете некое едноставно хоби: читајте, сликајте … Но немојте да си поставувате цели поврзани со хобито и од релаксирачките активности да си предизвикате стрес.

*ПРАВЕТЕ МАЛИ ПРОМЕНИ

Почнете со мали промени. Пронајдете го почетниот чекор и тргнете кон посакуваната насока постепено. Ништо не се случува преку ноќ.

*ПРЕСМЕТАЈТЕ ГО СЕКОЈ ЧЕКОР

Радувајте се на секоја промена. Не е важна само целта, туку и тоа во меѓувреме.

*ВРАТЕТЕ СЕ КОН ПРИРОДАТА

Поголемиот дел од денот го поминуваме опкружени со вештачки нешта и поради тоа свесно потрудете се да се вратите кон природата, барем што се однесува до исхраната и до негата на телото.

*УЖИВАЊЕТО НЕКА ВИ БИДЕ ПРИОРИТЕТ

Направете попис на нештата во кои уживате и правете ги.

*ВОДАТА Е НУЖНА

Осум чаши течност се нужни за правилно функционирање. Ако имате можност во просторијата во која престојувате, поставете мала (но природна) фонтана. Течењето вода го јонизира просторот.

*ПРОБУДЕТЕ СЕ СРЕЌНИ

Можеби не ви се чини така, но ова всушност е едноставно. Штом ќе ги отворите очите, кажете си:,,Денес ќе бидам среќен/а”.

*НЕВООБИЧАЕНИ АКТИВНОСТИ

Секоја недела одвојте барем еден час за активности кои не се вообичаени за вашиот стил на животот.

*КУПЕТЕ АЛАТ

Верувале или не поправките се забавни и немојте да им допуштате само на мажите да се забавуваат.

*СЛУШАЈТЕ

Често мислиме дека добар комуникатор е личноста која знае да го каже точно она што го мисли, но уметноста на комуникацијата се крие во слушањето и во сфаќањето.

*НИКОГАШ НЕ ЗАВРШУВАЈТЕ ГО ДЕНОТ СО ВЕСТИ

Во кревет би требало да се одморате и да собирате енергија за следниот ден, а не да размислувате за она што всушност сте го слушнале било добро или лошо. Денот секогаш завршете го со нешто што ве опушта.

*СТАНУВАЈТЕ РАНО

Разбудете се 30 минути порано и тоа време искористете го за молитва, вежбање, утринска прошетка.

*РЕДОВНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕДИ

Редовно одете на потребните контролни прегледи, дури и ако не се чуствувате лошо.

*ГРАДЕТЕ НОВИ ПРИЈАТЕЛСТВА

Старите пријателства нужно е да ги негувате, но мора да дозволите и нови личности да ви влезат во животот.

*НАПРАВЕТЕ ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ

Генерално чистење направете најмалку два пати годишно, но редовно барем еднаш месечно во поблаг облик.