Текстови

Брак

Сенки на умот – Што да сторите со негативните емоции кон вашиот сопружник

Боб лежи во креветот одамна буден. Предмалку тој се смееше и и кажуваше на Сузан колку убаво изгледа. Но неговото расположение се срушило кога и пришол сакајќи да имаат интимен однос, а таа му кажала три едноставни зборови: „Уморна сум вечерва“. Тој се почувствувал отфрлен, фрустриран и лут. Неговите негативни емоции го држат како затвореник.

Средување на иритантите

Бараната промена е уметност од 3 чекори. Еве како. Веднаш по венчавката, започнува и процесот. Таа прекрасна, „совршена“ личност започнува да те иритира. Се појавува однесување какво што никогаш не си можел да го замислиш. Откриваш дека твојот партнер не знае како да здипли, крпи, готви, и не изгледа заинтересирано да научи. Твојот партнер знае

Решавање проблеми без расправија

Конфликтите се неизбежни. Расправијата е избор. Конфликтите растат надвор од нашата индивидуалност. Целта на решавањето на конфликтот не е да не ослободи од нашите разлики. Целта е да научиме како да работиме заедно како тим, користејќи ги разликите да го направиме животот подобар за обајцата. Но, за некои парови, конфликтите водат кон аргументи а аргументите

Рецепт за да подготвите среќен брак

Потребни состојки: 1 шолја љубов 2 шолји лојалност 3 шолји простување 1 шолја пријателство 2 лажици нежност 4 литри вера 1 буре смеа 5 лажици надеж Начин на подготовка Земете ја љубовта и лојалноста и добро измешајте ги со верата. Помешајте го тоа со нежноста, љубезноста и разбирањето. Додајте пријателство и надеж. Попрскајте го тоа

Уметноста на бракот

Добриот брак мора да се создаде. Во бракот малите нешта стануваат големи нешта. Во бракот никогаш не е прекасно да се држите за рака. Во бракот убаво е да си кажете Те Сакам барем еднаш во денот. Никогаш не заспивајте налутени. Имајте чувство на взаемни вредности и заеднички цели. Заеднички соочувајте се со светот. Формирајте

Дали е потребно да се стапува во брачна врска денес?

Денес во општеството кое не опкружува може да се чуе често оваа прашање: -Противничка сум на бракот бидејќи не можам да замислам да на било кој му ветам нешто за што не сум сигурна да ли воопшто е возможно; вонбрачната заедница ми делува далеку почесно. Ако одлуката да живееш со друга личност е втемелена на

Проблемите во современиот христијански брак

Ќе почнеме со две основни поставки: 1.За секој еден прав проблем Библијата веќе има припремено исцрпен одговор. Тоа важи за сите епохи и за сите времиња. Ние мора да се консултираме со вечното евангелие и да го прашаме за сегашната вистина. Тоа е задача која секогаш одново и одново се поставува пред секоја генерација. Само