Текстови

Актуел

МИС ХРАБРОСТ

Притисокот врз оние кои сакаат да ги следат Божјите начела се повеќе се зголемува. Нема сегмент од животот во кој не треба да се покаже на чија страна си. Иако постои цена за направениот избор, примерот кој се дава остава длабока трага. Ова е ден таков пример. При изборот на Мис Америка 2009, претставничката на

ИЗДИГНУВАЊЕ НА „СОДОМ И ГОМОР″

Човештвото чекори во насока на уништување и целосна сопствена деградација. Во оваа целосна збрка, злото се става на исто место со доброто. Под изговорот за „подобри човекови права″ се одобруваат секакви неморални работи кои се заштитени со закон. Ова не се случува во некоја примитивна и неразвиена земја која е во некој зафрлен крај на

СЗО – СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Оваа организација е задолжена за здравството во светски рамки и работи во склоп на Обединетите Нации. Сите нејзини препораки и залагања се прифаќаат целосно од државите. Ретко кој се сомнева или спротивставува на нејзините одлуки. ВНИМАНИЕ! Станува збор за организација со политичко – финансиска моќ !   Нејзините залагања се објавуваат во многу телевизијски и

Морален пад

Како можеме да очекуваме дека Бог ќе ни го даде својот благослов и заштита кога ние одамна сме му рекле да не остави на мир? А, бидејќи тој е внимателен и ги почитува нашите одлуки мирно се оддалечил. Ми се чини дека сево ова започна многу одамна кога некој рече дека не сака никакви молитви

Адвентистичките лидери за самитот во Kопенхаген

Дали христијаните треба да се грижат за околината? Претседателот на адвентистите на седмиот ден вели “да” во видеото објавено на You tube, совпаѓајќи се со самитот во Копенхаген. “Сосема во основа, грижата за животната средина не навраќа на нашите почетоци”, вели Полсон. Архиепископот на Кантербери рече дека по негово мислење христијаните треба да бидат загрижени

БЕВМЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ!

Уште еден филм кој зборува за уништувањето на светот, овие денови имаше своја премиера. Веќе некое време Hollywood е многу заинтересиран за апокалиптичните тематики, кој се на големо застапени во многу филмови. Помеѓу режисерите и сценаристите се истакнува Roland Emmerich кој пред неколку години (2004) “не воодушеви” исто така со еден дел на слична тематика

Марш на толеранцијата (од Библиска перспектива)

По повод меѓународниот ден на толернацијата – 16 ноември, вчера во главниот град на Македонија, Скопје се организираше марш под мотото “ЉУБОВ Е ЉУБОВ“. Организаторите на овој марш апелираа за повеќе толерантност и отвореност кон различноста и недискриминација од секаков вид – врз основа на пол, возраст, етничка, социјална или политичка припадност, религија, раса, уверување,

ЗАШТИТА НА СЛОБОДНА НЕДЕЛА

MEPs покрената Пишана Декларација Секретаријатот на COMECE, Протестантската црква во Германија (ЕКD) и Црквата во Англија ја поздравија иницијативата на неколку Членови на Европскиот Парламент да ја прашаат Куќата да одлучи за Пишаната Декларација **за заштита на слободна недела како есенцијален столб на Европскиот Социјален Модел и како дел од Европското културно наследство**. Таквата декларација

Кризата продолжува …

Финансиската криза која денес владее е најтешка после онаа од 1930 година и е поинаква од сите. Автомобилската индустрија има најголеми загуби во денешната светска криза, по стапките на другите автомобилски компании деновиве и германскиот автомобилски произведувач „Опел“- кој е фирма ќерка на американскиот „Џенерал Моторс“ кој меѓу првите побара финансиска инјекција, побара од германската

Што ли не очекува во 2009 година?

Еве веќе неколку дена зачекоривме во 2009 година. Еуфоријата која владееше во среда вечерта помина. Си посакавме едни на други здравје, среќа, љубов, радост, пари и уште многу други желби. За некои 2008 година ќе ја паметат како година со многу успеси и среќа, но за други луѓе таа беше година на многу неизвесности: војни,