Текстови

Христијански живот

Божјиот првобитен план за бракот

Божјиот првобитен план за бракот бил, мажот и жената да живеат заедно во совршена хармонија. Пред да настапи гревот, Бог бил водач во домот. Во своето совршено опкружување, Адам и Ева доброволно се покориле на Бог како природен учесник во секојдневниот живот. Многу луѓе погрешно го толкуваат извештајот за првиот брак во 1ва Мојсеева. Оние

МОЖЕМЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО НЕВЕНЧАНO?

Во христијанската младина неприметно се вовлекува една појава а тоа е заљубениот пар одлучува да живеат заедно, иако не се венчани. Многу често нивните изговори се: би сакале да пробаме дали сме еден за друг. Немаме сигурна работа и овака ни е многу поефтино, и затоа секој си мисли сам за себеси. Сакам да пробам

Бог е наш Поддржувач

Кога сте биле бебе веројатно вашите родители ве носеле насекаде. Најчесто, тоа било поради тоа што не сте знаеле да одите, но, исто така постоеле одредени ситуации во кои била потребна интервенција за да не се повредите. Кога ќе пораснеме ние не сме повеќе бебиња и тогаш Бог е оној кој се грижи за нас.

МОТИВ ЗА МИСИОНСТВО

Што значи да си мисионер? Јован 20,21 Како што Ме прати Таткото Јас ве праќам! Мисионерот е човек испратен од Исус Христос така како што Тој бил испратен од Бога. Најглавен и најважен приоритет за мисионерот е Исусовата заповед. Изворот на нашата инспирација во работата за Бога е позади нас а не е пред нас.

Дали имаме разбирање за ближните?

Исус Христос има разбирање. Оној кој го зел човештвото врз себе знае како да се сочуствува со страдањата на човечкиот род. Не само што Исус ја познава секоја душа, и посебните потреби и искушенија на таа душа, туку ги познава и сите околности кои ја притискаат душата. Неговата рака е испружена кон секое дете што

ТАТКО НАШ

Нашиот Господ Исус два пати ја изговорил молитвата Татко наш. Првиот пат во присуство на мноштво во својата проповед на гората и вторпат неколку месеци покасно во присуство на своите ученици. Учениците го посматрале Исуса кога се молел. Знаеле дека Тој често поминува долги часови во заедница со својот Татко. На крајот сфатиле дека постои

МОРАЛНА ДИЛЕМА

Ако Бог не постои,тогаш не постои крајна цел или смисла на животот. Ако не постои крајна цел тогаш се што работиме на оваа земја е бесмислено. Сиот допринос на научниците да го унапредат човечкото знаење, на лекарите да ја олеснат болката и човечките страдања, годините поминати во школување,прија-телството,сето ова во крајна анализа е бесмислено. Кога

ФАНАТИЗАМ ОД ЧУВСТВА

Наместо да му дозволат на Бога да им го промени срцето, многу се задоволуваат со тоа сотоната да им нуди промена во сферата на чувствата и доживувањата. Искуството на емотивно восхитување тие го прикажуваат, го нарекуваат искуство на новородување. Плодовите на фанатизмот ги нарекуваат плодови на верата. Затоа што совеста им е изопачена не се

Причест со алкохолно вино или со гроздов сок

Христос се наоѓал зад масата на која била припремена пасхалната вечера. Пред Него се наоѓале бесквасни лебови кои се употребувале за време на Пасхата. На масата било и непревриеното пасхално вино. Христос се послужил со овие симболи за да би ја престсвил својата безгрешна жртва. Ништо што е расипано со вриење, кое е симбол на

Алкохолно вино или гроздов сок

Бидејќи пред завршетокот на свадбената свеченост завршило виното, тоа значи дека гостите пиеле повеќе отколку што домаќинот очекувал (свадбената свеченост во Кана Галилејска). Непристрасниот читач на Библијата не би можел да ја сфати молбата на Марија со која бара уште алкохолно вино за опијанетите гости. Затоа што ни поштениот гостилничар кој живее од продажба на