Текстови

Антропологија

ДИНОСАУРУСИТЕ И ЧОВЕКОТ

Се претпоставува според теријата на еволуционизмот дека овие животни живееле на Земјата од пред 230 милиони год. до пред 65 милиони год. Од големина на петел до организам од родот Brachiosaurus кој тежел 80 тони и бил висок колку петкатница. Првиот фосил е откриен во Англија пред 180 год. Пронајдени се неколку заби и коски,

ЧОВЕКОЛИКИ МАЈМУН?

Во теоријата на Дарвин се претпоставува дека човекот потекнува од мајмун. Бидејќи разликата помеѓу мајмунот и човекот е ненадминлива, се бара нешто помеѓу нив „човеколики мајмун”. Потеклото на човечкиот вид е предмет на голема дискусија од времето на Дарвин па се до денес. Дарвин мислел дека не постои голема разлика во умните способности помеѓу човекот

ЕВОЛУЦИЈА

Што претставува еволуцијата? Кои се нејзините докази? Уште со објавувањето на книгата „Потеклото на видовите” во 1859 година теоријата предизвикала несогласување дури и помеѓу врвни еволуциони научници. Денес тој спор продолжува со посилен интензитет. Еволуција: Според оваа теорија првиот жив организам се развил од нежива материја. Како растел и се развивал преминувал во друг вид

ПОТЕКЛОТО НА ЧОВЕКОТ (неговата природа)

Кој сум јас? Колку се разликувам од другите суштества? Постојат многу одговори во зависност од која точка ги гледаме работите.За економистите човекот е статистика,за луѓето кои работат во маркетинг е потрошувач,за трговците купувач. „Јас сум збир на калциум, вода и органски молекули наречани Карл Сеган. Ти си збир на идентични молекули со друго име. Но дали

ДАРВИНОВАТА ТЕОРИЈА

Дарвин кој бил поранешен студент по теологија,ги поставил основите на атеизмот;човечкото потекло не е во боженственото создавање туку во животинското царство.Човекот е резултат на случајни околности,природна селекција и борба за опстанок.Оваа теорија е инспирација за расизам, империјализам и масовни убиства. Дарвин напишал: „Негде во иднината, не многу далечна, цивилизираната раса сигурно ќе ги замени и