Витамин Е

Тоа е витамин растворилив во масти како што се и витамините А, D, и К. За разлика од првите два, тој почесто може да се најде во растителните продукти отколку во продуктите од животинско потекло и не претставува опасност ако се земе во поголеми количини. Витаминот Е има важна улога во метаболизмот:

– Ги штити клетките од стареење, веројатно со своето антиоксидационо дејство.

– Нé штити од рак. Лабораториските животни, на кои им се даваат поголеми количини на витамин Е, се поотпорни на канцерогените фактори од оние кои не добивале витамин Е.

– Учествува во создавањето на репродуктивни клетки (сперматозоиди и јајцеклетки). Тоа ја подобрува способноста на сперматозоидите да ја оплодат јајце клетката. Витаминот Е им се препорачува на жените кои подметнуваат.

– Го олеснува функционирањето на нервниот систем и на хипофизата, жлезда која го регулира создавањето на хормоните во организмот.

Извори на витамин Е

Витаминот Е е мошне распространет во природата, особено во растителниот свет. Никулците на житариците, растителните масла и маслодајните семиња се најдобри извори на витамин Е. Во месото се наоѓа само во незначителни количества. Вегетаријанскиот режим на исхрана, особено ако ги опфаќа интегралните житарици (витаминот Е се наоѓа во никулците), обезбедува големи дози на витамин Е.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”274″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”335″,”style”:”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;”,”width”:”500″}}]]

Неопходно е да се напомене дека некои видови на брашно, наречени интегрални, не содржат никулци од пченица. Понекогаш тоа брашно е само смеса на бело брашно и трици. Вистинските интегрални брашна содржат никулци, но брзо се расипуваат и мора да бидат употребени штом ќе се сомелат. Пахулките од житарици нормално содржат нукулци. При утврдувањето на квалитетот на брашното и житариците, добро е да се обрне внимание на овие подробности.

Дневни потреби од витамин Е

Деца………………………6-7 мг

Мажи………………………10 мг

Жени………………………..8 мг

Трудници………………..10 мг

Доилки……………………12 мг

Витамин Е
Продукти Количество во мг/100г Количество на продукти
во г кое ги обезбедува
препорачаните 10 мг дневно
Масло од пченка 192 5
Масло од сончоглед 51 20
Бадеми 24 42
Пченични никулци 14 71
Маслиново масло 12 83
Ореви 2,6 385
Авокадо 2,3 435
Соја 1,95 513
Спанаќ 1,89 529
Праски 0,7 1428
Пиперки 0,69 1449
Малини 0,45 2222
Путер 1,58 633
Јајца 1,05 952
Кирна (риби) 0,5 2000
Џигер, говедски 0,34 2941
Бело пилешко 0,3 3333
Свинско посно 0,29 3448
Овчи бут 0,21 4762
Кравјо млеко 0,1 10000