Текстови

Теологија

Времето пред потопот и сега

Живееме во време кое наликува со поколението од пред потопот. Во библијата стои Како во Ноевите денови, така ќе биде и при доаѓањето на човечкиот син,( Матеј 24,37 )Tоа било време на зло во секаков облик. Секој живеел себично само за себе не грижејќи се за другите. Насилство и убиства на сите страни и разни

Седумте Исусови зборови од крстот

Последните зборови на големите луѓе биле секогаш од големо значење за оние кој ги следеле до крај.Така и Христовите последни зборови за нас Христијаните се од огромно значење. Тие ни ја откриваат Неговата голема љубов и големината на Неговата жртва. Исус од крстот проговорил седум пати – изговорил седум значајни зборови. Прв збор – збор

БЕЗНАДЕЖЕН ФУДБАЛСКИ НАТПРЕВАР

Неодамна Војводина од Нови Сад играла против тимот на Црвена ѕвезда од Белград (Тука можете да ставете имиња на своите омилени фудбалски клубови) на стадионот во Белград. Го одведов и мојот син на натпреварот очекувајќи дека добро ќе си поминеме. Ги покажавме картите на влезот, купивме сокови, кикиритки и сендвичи и седнавме на своите места

ФАНАТИЗАМ ОД ЧУВСТВА

Наместо да му дозволат на Бога да им го промени срцето, многу се задоволуваат со тоа сотоната да им нуди промена во сферата на чувствата и доживувањата. Искуството на емотивно восхитување тие го прикажуваат, го нарекуваат искуство на новородување. Плодовите на фанатизмот ги нарекуваат плодови на верата. Затоа што совеста им е изопачена не се

СТО ФАКТИ ЗА САБОТАТА

1. По шест дена работа во седмицата на создавањето на Земјата, Бог си починал во седмиот ден (1Мој.2,1-3) 2.Оваа вистина го потврдила тој ден како Божји ден за одмор, или сабота. Името сабота значи ден за одмор. Денот во кој се родило бебето подоцна станува негов роденден. Така и седмиот ден, денот во кој бог

Причест со алкохолно вино или со гроздов сок

Христос се наоѓал зад масата на која била припремена пасхалната вечера. Пред Него се наоѓале бесквасни лебови кои се употребувале за време на Пасхата. На масата било и непревриеното пасхално вино. Христос се послужил со овие симболи за да би ја престсвил својата безгрешна жртва. Ништо што е расипано со вриење, кое е симбол на

Алкохолно вино или гроздов сок

Бидејќи пред завршетокот на свадбената свеченост завршило виното, тоа значи дека гостите пиеле повеќе отколку што домаќинот очекувал (свадбената свеченост во Кана Галилејска). Непристрасниот читач на Библијата не би можел да ја сфати молбата на Марија со која бара уште алкохолно вино за опијанетите гости. Затоа што ни поштениот гостилничар кој живее од продажба на

Грев

Нигде ниту во една друга литература проблемот со гревот не е толку внимателно обработен како во Библијата. Нејзините први страници графички го отсликуваат влегувањето на гревот во историјата на човештвото, а нејзините завршни страници победоносно го објавуваат бришењето на гревот од целата вселена. Помеѓу почетокот и крајот е опишана постојаната борба на човекот со гревот

Мудри зборови 2

Љубовта спрема ближниот не се покажува со тоа што ќе му дадеш парче леб кога е гладен; правата љубов ќе ја покажеш кога со него ќе го поделиш својот оброк иако твојата глад не е ништо помала од неговата. Кога двајца се караат ни еден не е во право. Четири работи на човекот никогаш не

Мудри зборови

Многу примаат совети, но само мудриот од нив има корист. Не се чуди кога на небото на твојот живот ќе се појават облаци. Од каде инаку би дошол освежувачки дожд ако не од облаците. Ограничените умови не признаваат ништо што го надминува нивното сваќање. Масата се раководи спрема чувствата а не спрема разумот. Ако никаде