Текстови

Книга Откровение

СЕДУМТЕ ЦРКВИ КАКО ПРОРОШТВО

Сер Исак Њутн и многу други сјајни толкувачи на книгата на пророк Даниел и Откровението сметаат дека седумте цркви од Откровението симболички претставуваат седум временски периоди во историјата на развојот на црквата. Ова сфаќање на писмата како пророштва за иднината треба да се прифати како дополнение на нивната корисна улога што ја имале како духовни

Лаодикија, блуткава црква

Историска панорама. – Лаодикија, седми и последен град на Христовата листа, претставувала вистински трговски рај. Била неизмерно богата и безмерно се гордеела со своето богатство. Во 60-та година по Христа, кога градот го запустил земјотрес, Лаодикија не примила, како другите градови, помош од Рим, туку самата себе се обновила. За голем дел од своето богатство

Филаделфија, црква со отворена врата

Историска панорама. – Југоисточно од Сард, и во негова близина, се наоѓала Филаделфија, сместена, како и Тијатир, на широка височинка меѓу две плодни долини. Едната од тие долини нудела природен премин, “отворена врата“ низ планините кон исток, придонесувајќи во голема мера за трговскиот успех на Филаделфија и за нејзиното културно влијание. Како и за другите

Сард, млитава црква

Сард, млитава црква Историска панорама. – Сард себеси се сметал за град што не може да се освои. Слично на Пергам, бил сместен високо, на планински гребен. Главниот дел од градот се издигнувал околу 300 метри над долина, на врв на една речиси стрмна карпа. Во старо време, пословично богатиот лидиски владетел Крез, Сард го

Тијатир-црква која што попуштила пред Езавела

Тијатир-црква која што попуштила пред Езавела Историска панорама. – Градот Тијатир не бил морско пристаниште како Ефес или Смирна. Сместен на блага угорнина, не бил засолнет со планински падини како Пергам. Сепак, положбата на главниот пат, каде што се спојувале две долини, му овозможувала да учествува во мошне динамичниот трговски промет. Корењата од растението броќ

ПЕРГАМ, црква која се наоѓа во близина на престолот на сатаната

ПЕРГАМ, црква која се наоѓа во близина на престолот на сатаната Историска панорама. – Градот Пергам бил сместен на висок планински превој кој лесно можел да се брани. Во II и III век пред Христа, Пергам, како престолнина на истоименото царство, бил прочуен културен центар. Во градската библиотека се наоѓале над 200 илјади ракописи. Многу

СМИРНА – ЦРКВА ВО ПРОГОНСТВО

СМИРНА – ЦРКВА ВО ПРОГОНСТВО Историска панорама. – Градот Смирна се наоѓа северно од Ефес, во прекрасен залив на Егејско Море. Трговски Смирна му конкурирала на Ефес и понекогаш и го надминувала. Интересно е да се знае дека Смирна се гордеела со еден познат антички трговски центар кој се состоел од три нивоа, од кои

Ефес, црква што ја отфрлила својата прва љубов

Дали сте имале дома ламба петролејка? Имате ли и сега? Ако имате, тогаш знаете колкаво внимание бара таа светилка. Речиси по секоја употреба морате да го потсечете или да го замените фитилчето, да долеете гориво и да го исчистите стаклото. Во старозаветното Светилиште за седумте светилки на седмокракиот светилник во првото одделение секој ден морал

ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН 1,11-20

Христовите писма упатени до седуммина ангели, како претставници на седум цркви во Мала Азија, можат да бидат неисцрпен извор на радосни мигови во секое семејство кое заеднички ја проучува Библијата. Веќе многу пати сум се сретнувал со луѓе кои не доаѓаат во црква затоа што не им се допаѓаат некои верници или затоа што мислат

ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН 1,10

Обземен од Духот во Господов ден. – Бидејќи Бог е алфа и омега, знаеме дека е вечен Бог. Тој е господар на вселената. Меѓутоа, Јован бил смртник како и ние, ограничен со времето и просторот. Тој ни кажува дека во мигот кога го видел Господа се наоѓал на островот Патмос и дека тоа се случило