Весна Станковска

Вечен живот

Потсети ме Татко дека мојот дом не е на земјата туку во вечноста. Ти благодарам што веќе се населувам во Твојот вечен свет. Амин Зошто Самиот Господ на заповед при глас на архангел и при Божја труба ќе слезе од небото и мртвите во Христа ќе воскреснат прво.(Солунјаните 4:16) Вистина, вистина ви велам: кој верува

Божјата корекција

Понекогаш Боже, христијаните те прават сериозен, контролор на радоста, и чекаш да не удриш по глава ако ги поминеме границите. Исусе те молам потсети ме дека си по ликот божји и дека се ова е лага. Ти благодарам што си родител полн со љубов кој секогаш го посакува најдоброто за мене дури и кога велиш

Небесна самопослуга

Веќе долго бев на патот на животот. Еден ден здогледав знак со натпис: „Небесна самопослуга“ Кога се приближив, вратата ширум се отвори и веќе бев внатре. Видов многу Ангели. Стоеја насекаде. Еден ми ја додаде корпата и ми рече: „Дете мое, внимателно купувај. Се што му треба на човекот се наоѓа во оваа самопослуга. Ако

Филозофија за животот и чајот

Една група на поранешни студенти, сега успешни деловни луѓе, се собрала да посети еден стар професор од факултетот. Разговор наскоро се претворил во поплаки за појавата на замор, исцрпеност, стрес на работа, во семејниот живот, стрес на секој чекор. Професорот ги слушал со внимание и сочувство. „Ми се чини дека ви е потреба по една

Бог наспроти науката – 1921

Во една училница на колеџ еден професор предава лекција по филозофија…. „Дозволете ми да ви објаснам кој е проблемот што науката го има со религијата.“ Професорот атеист по филозофија замолчува за момент а потоа го замолува еден од неговите студенти да стане. – Ти си христијанин, нели синко? – Да господине – одговорил студентот. –

Брак

Господи се радувам што Ти го создаде законот за брак. Ти благодарам што на сите начини се откриваш себеси на светот преку оваа специјална врска. Се молам за Твој благослов и сила и радост за сите бракови секаде.Амин Уживај го животот со жената која ја љубиш во сите денови на својот суетен век што Бог 

Душевен мир

Боже мој ти благодарам за радоста што ми ја донесуваш во мојот живот. Помогни ми да го најдам мојот душевен мир во Тебе и се што Ти ми даваш. Амин Веселото срце е одличен лек, а невеселиот дух ги суши коските. (Пословици 17:22) Нека вашето однесување биде слободно од среброљубие. Бидете задоволни со она што

Должности кон нашите родители

Ти благодарам за моите родители Боже. Дури и сега кога сум возрасен нека нашиот однос продолжи да расте. Излечи ги нивните стари срца и јадосаноста со Твојот Свет Дух. Ти благодарам за се што ми даваш преку нив двајца – и помогни ми никогаш да не бидам презафатен за да им покажам колку многу ги

Утеха

Ти благодарам Исусе што Твојот Дух ми носи голема утеха во моето срце. Кога сум тажна или исплашена потсети ме дека се што треба да направам е да Ти се предадам Тебе и Твојата љубов ќе се завитка околу мене како топло и удобно ќебе. Амин Господ ми е засолниште и тврдина секогаш проверен помошник

Гнев

Боже мој понекогаш се гневам многу лесно. Нештата тргнуваат наопаку луѓето не се однесуваат како што јас сакам да се однесуваат, нечии зборови тешко ми паѓаат. Помогни ми Татко да го контролирам мојот гнев да не го искажам повредувајќи ги тие околу мене. Потсети ме дека кога обично доаѓа до ова јас сум лута едноставно