Текстови

Настанување и надминување на лутината и стресот

„Мојата слатка Британи се претвора во чудовиште!“ рече Елиза. Ја слушав оваа млада мајка како раскажува приказна за нападот на бес кај нејзината 7 – годишна ќерка, тешкотиите пред спиење и за неодамнешниот загрижувачки повик од учителката на Британи.

„Таа отсекогаш беше радост во нашата близина“ Елиза продолжи, нервозно стискајќи си ги рацете. „Се до пред неколку недели“

„Дали Британи ви кажала дека некој и додева? “ прашав. „Или пак има некои големи промени во нејзиниот живот неодамна?“

„Не,“ одговори Елиза. „Затоа ни е толку тешко да го разбереме ова! Покрај нејзиниот излив на гнев, речиси секоја вечер околу половина час пред спиење, таа почнува да прашува „Што ако не можам вечерва пак да одам да спијам?“ Не можам да и кажам да престане да се грижи затоа што така работите стануваат уште полоши. Ние се молиме заедно, и се обидувам да ја научам да ги предаде своите грижи на Исус, како што вели Библијата. Но тоа не помага.“

Сиот стрес надвор

Често се слушаат разни варијации на ова сценарио во советничките канцеларии. Денес децата се под голем стрес, дури и кога се е во ред со нивните семејства. Внатрешниот стрес може да порасне и да надојде излевајќи се како вулкан бидејќи се немаме соочено со него на почетокот на неговото појавување. Родителите се исто така под стрес. Но тие можат да помогнат со тоа што ќе бидат сигнал за појава на тие симптоми и кај нив самите и кај нивните деца.

Контролирајте ги вашиот стрес и вашата лутина

Родителите треба да го контролираат нивното ниво на стрес и лутина. Елиза беше видливо напната, и јас и предложив да пронајде некој вентил за нејзината вознемиреност. Таа одлучи да се придружи на локалниот час по аеробик за да ја извади тензијата на начин на кој таа уживаше.

Таа исто така ја обнови нејзината страст за поранешното хоби – сликање на керамика. Како што Елиза се справи со стресот мудро, таа стана подобра подршка за Британи.

Во советувањето на родителите откривам дека повеќето родители се желни да им помогнат на своите деца да се справат со стресот и гневот, така што тие ја запоставуваат потребата да се обрне внимание на сопствената емоционална состојба.

Децата се како сунѓери – тие ја впиваат емоционалната клима околу нив. Сетете се како стујардесите им велат на патниците пред се да ги стават маските родителите и да почнат дишат нормално а потоа да им асистираат на децата во ставањето на маските. Истиот принцип владее и на емоционалното здравје на децата.

Најдете си време за релаксирање, безгрижни активности, дури и само по неколку минути дневно. Тргнете на кратка прошетка, забележете ја убавината на дрвјата и цвеќињата надвор, почувствувајте ја топлината на сончевите зраци и на нежниот ветер на вашата кожа. Пронајдете радост во едноставните задоволства на животот и поделете ги со вашето дете.

Земете едноставен директен пристап

Активно поврзете се со децата со доведување на нивно ниво на разбирање но со одржување на родителски авторитет. Обидете се да го видите светот низ нивна перспектива. Поставете му на вашето дете прашања и дајте му шанса да ги ослободи емоцииите кои не знае како да ги именува. Обидете се да го рефлектирате на него она што мислите дека тоа го чувствува. (ако грешите, тоа ќе ви каже, и нема никаква штета) Кажете нешто како „Ми изгледаш гневно. Дали сакаш да разговараме за тоа?“ Кажете му на вашето дете „Во ред е да се биде налутен, но не е во ред да се биде злобен“

Родителите треба постојано да ги дисциплинираат, оние деца кои одбиваат да слушаат и кои ги повредуваат и другите и себеси. Многу книги се напишани со цел да се одврати силната наклонетост кон гневот, но помалку информации се достапни за третирање на посочените причини.

Кај децата лутината не значи секогаш бес. Наместо тоа, таа може да биде знак за депресија, чија што лутина се свртува кон себе си, или се притиснува наместо да се исфрли.

Иако депресијата најчесто се манифестира преку тага и социјално повлекување кај возрасните, тоа не секогаш случај со децата, кои ги немаат вербалните вештини за да ги изразат своите чувства. Лутината е второстепена емоција и обично ги прикрива основните емоции на страв или повреденост.

Родителите можат да се обидат со прашањето „Што чувствуваш?“ Дајте им можност на децата да ги покажат своите чувства преку играње улоги со кукли, семејна игра со фигури или со плишани играчки. Децата често го покажуваат емоционалниот конфликт преку игра. Понекогаш овој едноставен чин го одразува она што мислите дека вашето дете го чувствува, и може да имате долг пат кон ублажување на изливите на бес или спречување на депресија.

Запознајте го темпераментот на вашето дете

Како родител, Елиза го сфатила темпераментот на нејзиното дете. Таа признава дека нејзиниот гнев и аноксиозноста пред спиење не се нормални за Британи.

По неколку седмици, Елиза сфатила дека чувствителноста и вознемиреноста кај нејзината ќерка се појавува по гледање на насилството на вести, иако таа внимавала на изложеноста од телевизијата и интернетот. Децата може да бидат изложени на делегирана траума, дури и од најмало гледање на телевизија. Елиза беше изненадена од загриженоста на Британи: Што ако убијат еден од моите пријатели? Што ако некој ме киднапира? Како Британи ја изразувала нејзината вознемиреност така нејзината емоционална ерупција се намалувала.

 

Бренда Вагнер е лиценциран професионален советник кој живее во McKinney, Texas. Нејзината најнова книга е самовилата Вера, Живеам во меѓувреме Кога сте очекувале и засекогаш среќно (Tyndale House).