Текстови

Поуки

Утре изутрина

“Утре изутрина“ почна хирургот, “Ќе ти го отворам срцето…“ “ Ќе го најдеш Исус таму,“ го прекина момчето. Хирургот погледна, вознемирено рече “Ќе го пресечеме и отвориме“ тој продолжи, “да видиме колкава штета е направена… “ “но кога ќе го отворите моето срце, ќе го најдете Исус таму,“ рече момчето. Хирургот ги погледна родителите, кои

Млади христијани – Бог има светла иднина за вас

Живееме во збунувачки и предизвикувачки свет. Со толку многу неслоги и несреќи покрај нас, понекогаш може да чувствуваме дека е невозможно да се води вистински христијански живот. Кога нашите политички лидери и останатите авторитети се оддалечуваат од Божјиот пат и не успеваат да дадат пример за добро христијанско живеење, лесно е да се разочараме. Но,

ДОДЕКА ПОМИНУВА ВРЕМЕТО

,,Вашите светилки нека бидат запалени. А вие бидете слични на луѓе, кои го чекаат својот Господар, кога се враќа од свадба, за да му отворат веднаш, штом дојде и почука.,, Уште една измината година. Некои од нас ќе ја паметиме по добро но некои со горчина ќе се присетуваат на 2009 со надеж дека нема

Стапици на сатаната

1 Јованово 2:15. „Не љубете го светот и сè што е во него. Ако некој го љуби светот, во него нема љубов од Отецот.“ Не знам дали сте гледале еден инересен начин како ги фаќаат мајмуните во Африка. Во еден вид тиква, нешто како нашиве лејки, ќе направат мал отвор, толку само да може мајмунот

Дојди си дома

Лука 15,32. „Но требаше да се зарадуваме и веселиме, зашто овој твој брат беше мртов и оживе, изгубен беше и се најде.“ Пред многу години со својата сопруга ги минувавме летните празници во камп во близината на еден поголем град. Еден ден, беше празник и тргнавме во споменатиот град на годишна прослава. Верувајте ми, тоа

Тие пред нас, оделе по тој пат

Во извесна мера напнатоста што постои меѓу младите и постарите е природна појава. Меѓутоа, во животот постојат многу недоразбирања и гордост од едната и многу тврдоглавост и одбивност кон новото од другата страна. Филипс Брукс тоа го изразил вака: “ Многу млади луѓе немаат никаков обзир кон другите затоа што веруваат дека можат да станат

Дали гледаш ти во Христовото лице?

Веројатно сите сме чуле за една од најпознатите слики на Леонардо Да Винчи, Последната вечера, класичен приказ на Исус кој седи крај маса заедно со своите дванаесет апостоли. Многу стручњаци по историја на уметност веруваат дека сликата, кога прв пат била довршена, се разликувала од онаа што ние денес ја гледаме. Се смета дека на

ЈА ПОВТОРУВАМЕ ЛИ ИСТАТА ГРЕШКА НА САМСОН?

Четириесет години Филистејците го мачеле и го угнетувале Израилскиот народ. Израел очајувал! Како да се ослободат од овие Филистејци? Но, тие заборавиле! Го заборавиле живиот Бог кој може да им помогне. Маное и неговата жена живееле во мало гратче, Цора, близу до Фелистејците, близу до непријателите. Сепак му биле верни на Бога. Еден ден некој

ВРАЌАЊЕ ДОМА

Оваа приказна зборува за војникот кој се враќал од војска во својата дом во Америка, од војната во Виетнам. Им се јавил на своите родители од Сан Франциско велејќи им: Мамо, тато, си идам дома, но морам да ве замолам за една услуга. Имам пријател кој сакам да го донесам заедно со мене кај нас

ДАЛИ ТЕБЕ ТИ БИЛО ЛАДНО?

Тоа било една божиќна ноќ во Кореја. Една млада жена која очекувала дете се пробивала низ снежните наноси до домот на мисионерот и неговата сопруга кои и биле пријатели и знаела дека можат да и помогнат. Не била далеку од куќата на мисионерот кога наишла на мал мост. Тука почувствувала јаки болки и знаела дека