Текстови

Молитвена седмица

Пробудување и мисија – Наша лична и заедничка одговорност

Ние имаме света вест која треба да ја однесеме на светот. Вестите на трите ангели не е измислена човечка теорија или нагаѓање на човечката фантазија, туку свечена вистина дадена од Бога за последното време. Тоа е последната опомена упатена до душите што гинат. …Божјите заповеди и сведоштвото на Исус треба да го привлечат вниманието на

Пеење песни од Светото писмо – Пеењето песни од Светото писмо го истерува сатанатa

Пред три илјади години Светиот Дух го вдахнал псалмистот да напише една песна. Во центарот на таа бибилиска песна се наоѓа Божјето слово. Можеби ќе препознаете некои делови од тој Псалм: „Заради словото Твое оживеј ме.“ „Објавувањето на Твоите зборови просветлува.“ „Твоето слово е светилник на нозете мои и светлина за патеката моја.“ „Ги сокрив

Богатството на Божјето слово – Дали сте ја искусиле силата на Божјето слово?

Мнозина од нас ја имаат искусено силата и богатството на Божјето слово. Ние можеме да потврдиме дека „словото Божјо е живо и дејствува и е поостро од секаков меч со две острици“ (Евреите 4,12). Божјето слово има сила да не доведе кај Исус, нашиот Спасител, да го промени и обрати нашиот живот да биде сличен

Повик за водство – Кои способности се потребни?

Слушнав приказна  за еден младич кој сакал брзо да го вози својот спортски автомобил по виулестите планински патишта. Еден ден, еден автомобил излетал на непрегледна кривина преоѓајќи на неговата страна од патот. Во последниот миг го избегнале судирот и додека приоѓале еден кон друг, возачот на соседното возило се наведнал над прозорецот и извикнал: „Свиња!“

Пробудување – спремни за заминување – Божјето слово и реката Јордан

Исус Навин се нашол пред тешка задача во време на голема несигурност. Пред Израелците се наоѓала надојдената река Јордан и градот Ерихон, голема и јака тврдина на нејзиниот западен брег. На исторчниот брег на реката се наоѓала убавата долина Ситим, обрасната со багремови дрвја каде се наоѓало мноштвото од Божјиот народ. Замислете си како се

Срце и почва – Од што сте создадени?

Исусовата приказна за сеачот во евангелието според Лука 8,4-15 зборува за состојбата на нашето срце. Бог сака да го посее семето на Словото во нашето срце, но раѓањето на род зависи од неговата состојба. Како изгледа едно срце кое е подготвено да го прифати Божјиот глас? Како треба да го негуваме за семето на Божјето

Да го направиме Светото Писмо наша сопственост – Да научиме да ја користиме неговата сила

Животот не се одржува сам од себе. Живите организми зависат од надворешните елементи за да се одржат во живот. Вода, храна, кислород, се само некои од елементите неопходни за живот. Од библиска гледна точка, само Бог може да го одржи и да го сочува животот во опкружувањето што се распаѓа и претставува постојана закана на

Прва сабота – Пробудувањето и Божјето Слово – Дали сме подготвени да му се предадеме на Бога?

Со оглед на тоа дека оваа седмица започнуваме со посебен акцент на пробудувањето и Божјето Слово, можеби се прашувате зошто сè уште ни е потребна пораката за пробудување. Можеби сте адвентисти кои се задоволни со нештата, онакви какви што се. Убаво црквено богослужение сабота наутро и моралниот живот можат за вас да претставуваат суштина на

Увод – Порака на претседателот

Драго црквено семејство Колку е важна и возбудлива темата што заедно ќе ја проучуваме во текот на молитвената седмица, 2012. година – „Пробудување и Божјето Слово“. Темата за пробудувањето непрекинато се повторува во Светото Писмо. Божјата рака постојано ги обновува и оживува изгубените, им дава сила и живот на уморените, се стреми повторно да го