Вилма Методиева

ПАРАБОЛИ ЗА ПОДГОТОВКА – 2

Парабола за талантите Оваа парабола во нашиот јазик внела уште еден нов поим. Денеска изразот “талант“ значи дека имаме некоја посебна способност. Во библиските времиња талантот првобитно значел тежина од околу 34 килограми. Подоцна вредноста на таа тежина се изразувала во злато, сребро или бакар. Во Христово време талантот претставувал голема сума пари, плата на

Параболи за подготовка

Во беседата на Маслинската гора Исус не се трудел да ни даде подробен распоред за завршните настани од земната историја. Негова основна намера со која е проникнат најголем дел од текстот во 24. глава на Евангелието според Матеј е да не предупреди на измамите што ќе ги донесат лажните христоси, лажните пророци и лажните знаци.

Под опсада

Во борбата што ќе се води во последните денови, против божјиот народ ќе се здружат сите изопачени сили кои што отпаднале од Господ погазувајќи го Неговиот закон. Во таа борба, Саботата ќе биде голем камен на проба, затоа што во заповедта за Саботата Тој се открил себеси како Создател на небото и земјата. Саботата ќе

Полза и задоволство од храната

Обезбедете си прекрасна маса Одберете едно или две места во домот каде што ќе се хранете. Секое јадење нека ви биде посебно. Јадете само на тие места. Не пуштајте гласна музика По можност никогаш не се хранете со музика што ви го одвлекува вниманието и ве тера да подигрувате. Никаква телевизија додека јадете Хранењето бара

САБОТАТА-БОЖЈИ ЗНАК И БОЖЈИ ПЕЧАТ

Среде верскиот хаос што постои денес во светот, многубројните верски заедници, чијшто број постепено се зголемува, човек со право може да се запраша која од нив е вистинска Божја црква на која треба да и припаѓа како верник.Постои ли некаква можност, нешто или некој кој ќе ни помогне позитивно да ја разрешиме таа дилема за

Изјавите на познатите личности за Исус Христос

“Оној што во јавните служби ќе ги внесе принципите на првобитното христијанство, ќе го промени светот“ Бен Френклин (Американски пронаоѓач и државник од 18 век)   “Од сите морални системи, стари и современи, што сум ги разгледувал, ниеден не ми изгледа толку чист, како оној на Исус“ Томас Џеферсон (Трет претседател на Соединетите Американски Држави и

КАКО ДА БИДЕТЕ ПОУБАВИ

Храната радикално влијае на состојбата на нашиот организам. Правилната исхрана може де не направи попривлечни на тој начин што ќе ја зголеми цврстината и сјајот на кожата на лицето и на ткивото воопшто. Еве неколку знаци на здрава исхрана: –КОЖА– Многу жени се обидуваат да го решат проблемот со сувата или мрсна кожа со користење

И ЌЕ ИМА ЗНАЦИ…

И ќе има знаци….“И ќе има знаци на сонцето, на месечината и на ѕвездите; а на земјата народите ќе бидат опфатени од страв и збунетост од бучењето и од морските бранови; луѓето ќе умираат од страв, од исчекувањето на она што ќе го снајде светот, зашто небесните сили ќе се затресат. И тогаш ќе го

ДАЛИ ТЕБЕ ТИ БИЛО ЛАДНО?

Тоа било една божиќна ноќ во Кореја. Една млада жена која очекувала дете се пробивала низ снежните наноси до домот на мисионерот и неговата сопруга кои и биле пријатели и знаела дека можат да и помогнат. Не била далеку од куќата на мисионерот кога наишла на мал мост. Тука почувствувала јаки болки и знаела дека